Linkovi

SAD kaznile devet kompanija zbog prodaje vojne opreme Iranu


Administracija predsednika Buša objavila je da je zavela sankcije protiv 9 stranih firmi, zbog toga što su Iranu prodavale opremu i materijale za proizvodnju oružja za masovno uništenje.

U pitanju je jedna od najsveobuhvatnijih akcija koje su preduzete do danas, na osnovu zakonskog akta koji je Kongres usvojio pre 5 godina. Ova akcija predstavlja deo vrlo agresivnih američkih napora da se Iran spreči da dođe u posed oružja za masovno uništenje.

Državni sekretarijat je saopštio da su jedno-godišnje sankcije počele 23. decembra, i da će one 9 kompanija sprečiti da posluju sa američkom vladom, kao i da nabavljaju američku visoku tehnologiju i proizvode. Od te grupe čak 6 kompanija su kineske firme, od kojih su 3 i ranije kažnjavane.

Jedna od firmi, China North Industries Group – poznata po skraćenici NORINCO, kršila je zakon u više navrata, a jedan visoki funkcioner tu kompaniju opisuje i kao serijskog prekršioca. Pored kineskih, kažnjene su i 2 indijske firme, koje se bave izvozom hemikalija, dok je kažnjena austrijska kompanija Štejer-Manliher poznata kao proizvođač naprednih borbenih sistema.

Portparol državnog sekretarijata, Adam Ereli, ukazao je da su sankcije svim tim kompanijama zavedene na osnovu pouzdanih informacija, prema kojima su ta preduzeća Iranu prodavala zabranjenu opremu i tehnologiju. Zavedene sankcije, protiv nekih od firmi, imaće samo simboličan značaj pošto te kompanije ne posluju sa SAD. Ipak, gospodin Ereli je ukazao da će objavljivanje imena tih preduzeća dovesti do toga da ih njihove lokalne vlade kontrolišu, kao i međunarodna zajednica.

"U pitanju je važno i efikasno sredstvo za ograničavanje iranskih napora da razviju projektile i oružje za masovno uništenje. Verujem da će ovo imati uticaja tako što će vladama skrenuti pažnju na aktivnosti koje se događaju na njihovim teritorijama, kao i da će dovesti do mera i akcija kako bi se ove vrste aktivnosti sprečile.”

Gospodin Ereli je ukazao da je uprkos različitim reakcijama stranih vlada na američke sankcije, ovoga puta austrijska vlada pružila dobru saradnju. On je istovremeno ukazao da je u pitanju biznis u kome će uvek biti neko ko će poslovni interes staviti ispred zajedničkog dobra.

XS
SM
MD
LG