Linkovi

Filipini: Američki marinci optuženi za silovanje


Filipinsko tužilaštvo podnelo je tužbu za silovanje protiv četvorice američkih marinaca koji su navodno napali jednu Filipinku dok su boravili u zemlji tokom vojne vežbe. Dopisnik GA Heda Bajron izveštava iz azijskog centra u Hong Kongu.

Šestorica američkih marinaca koji su prvobitno optuženi odbacili su tvrdnje da su, prošlog meseca, silovali dvadeset-dvogodišnju Filipinku u iznajmljenom kombiju unutar bivše američke vojne baze Subik Bej, severozapadno od Manile. Tužilaštvo grada Olongapo podnelo, u utorak, tužbe za silovanje protiv četvorice marinaca, dok su druga dvojica oslobodjena optužbi zbog nedostatka dokaza. Vozač kombija, Filipinac, takodje je optužen za suučesništvo.

Marinci su boravili u zemlji zbog dvonedeljne vojne vežbe. Od kako su se, prošlog meseca, pojavile optužbe marinci su se nalazili u američkoj ambasadi u Manili, izloženi protestima filipinskih političara, nacionalista i ženskih grupa, koji su tražili da oni odmah budu predati filipinskim vlastima.

Prema sporazumu o statusu američkih vojnih snaga za vreme boravka na Filipinima, potpisanom 1998. godine, filipinska vlada ima nadležnost nad američkim vojnim osobljem koje napravi prekršaj u zemlji. Medjutim, američka vojska ima pravo da zadrži svoje pripadnike optužene za kriminal, ukoliko filipinske vlasti zvanično od Sjedinjenih Država ne zatraže predaju.

Glavni tužilac u ovom slučaju, Prudensio Džalandoni, izjavio je da sve vladine agencije zajednički rade na tome da četvorica marinaca bude izručena Filipinima. Američka vlada je saopštila da će saradjivati sa filipinskim zvaničnicima u ovom slučaju. Još nije odredjen datum za početak sudjenja, koje mora da bude završeno u roku od godinu dana , sudeći prema sporazumu o boravku trupa.

XS
SM
MD
LG