Linkovi

Opozicija kritikuje Đukanovićev prijedlog dovoljne referendumske većine


Lideri crnogorske opozicije kritikovali su izjavu crnogorskog premijera Mila Đukanovića da kvalifikovanu većinu na crnogorskom referendumu treba tražiti u rasponu od 25 do 40 odsto biračkog tijela i poručili mu da o tome može razgovarati samo sa svojim prijateljima.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović poručio je Đukanoviću da će o predloženim procentima za referendum moći da razgovara “sa Olegom Deripaskom i ostalim tajkunima, a ne sa opozicijom”, aludirajući na kupca podgoričkog Kombinata aluminijuma.

“Đukanović i njegovi prijatelji navikli su na deset odsto provizije u poslovima, pa misle da će nas zadovoljiti sa ponuđenih 25 odsto. O državi ćemo razgovarati na drugačiji način”, rekao je Bulatović.

Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović kazao je da Đukanovićeva izjava pokazuje da vlast nema većinu i da žele referendum po nedemokratskim uslovima.

"Njima odgovara samo nepošteni referendum. Za tu priču pobrinuće se Evropska unija", kazao je Popović.

Srpska narodna stranka je saopštila da ih ne zanimaju Đukanovićeve izborne kombinatorike.

"To što Đukanović igra sa unaprijed projektovanim brojkama sugeriše opozicionoj Crnoj Gori da sa njim ne progovara, ne navodi vodu na njegovu vodenicu i ne daje mu legitimitet za razbijanje zajedničke države", saopšteno je iz te partije.

Većina vjeruje da će nezavisna Crna Gora brže u EU

Preko 45 odsto građana smatra da će Crna Gora kao nezavisna država brže pristupiti Evropskoj uniji, dok 36 odsto ocjenjuje da će taj proces biti brži u zajednici sa Srbijom.

To je pokazalo najnovije ispitivanje javnog mnjenja Centra za monitoring čiji su rezultati predstavljeni u utorak u Podgorici.

Kako je saopšteno, u odnosu na isto ispitivanje u junu za 2,6 odsto je povećan broj građana koji smatraju da će Crna Gora brže pristupiti EU kao nezavisna država.

XS
SM
MD
LG