Linkovi

U Iraku 13 mrtvih, Pauel podržao špijunažu unutar SAD


Najmanje 13 ljudi, od kojih su većina pripadnici iračke policije, poginulo je u talasu pobunjeničkih napada širom Iraka. U Bagdadu je šest Iračana stradalo u eksplozijama, dok je jedan američki vojnik poginuo kada je granata ispaljena iz minobacača pogodila njegovo vozilo. Severno od prestonice, u pokrajini Dijala, pobunjenici su ubili petoricu policajaca kod vojnog punkta blizu Bakube. U okršaju su poginula šestorica napadača. Za to vreme, ukrajinski predsednik Viktor Juščenko posetio je Irak kako bi obišao svoje vojnike pre nego što se povuku iz te zemlje. Juščenko namerava da prisustvuje ceremoniji na kojoj će ukrajinski vojnici predati opremu iračkim snagama.

Raspisan tender za dodatnih 228 stambenih jedinica na Zapadnoj obali

Izraelsko ministarstvo za urbanizam raspisalo je tender za izgradnju dodatnih 228 stambenih jedinica na Zapadnoj obali uprkos tome što medjunarodni plan «mapa za mir» zahteva zamrzavanje aktivnosti na izgradnji naselja. Prema objavljenom tenderu, planom je predvidjena izgradnja 150 stanova u jevrejskom naselju Beitar Ilit i još 78 u Efratu. Oba naselja nalaze se na nekoliko kilometara od istočnog Jerusalima gde se Palestinci nadaju da će biti prestonica buduće palestinske države.

Novi zahvat na srcu Arijela Šarona za dve do tri nedelje

Lekari saopštili da će pomoću katetera zapušiti malu perforaciju na srcu izraelskog premijera Ariela Šarona, koja je otkrivena kada je ovog meseca pretrpeo lakši srčani udar. Lekari očekuju da će se Šaron u potpunosti oporaviti posle zahvata koji će biti izvršen za dve do tri nedelje. Izraelski premijer se juče vratio na posao – nedelju dana nakon što je bio primljen u bolnicu, a lekari kažu da infarkt nije ostavio nikakve trajne posledice po njegovo zdravlje.

Pauel: «Predsednik Buš je bio u pravu»

Bivši američki državni sekretar Kolin Pauel je izjavio da je predsednik Buš bio u pravu kada je odobrio program špijunaže unutar SAD. U intervjuu za TV mrežu ABC, Pauel je izjavio da «nema apsolutno ničeg lošeg u predsednikovim potezima» jer je nastojao da zaštiti zemlju posle terorističkih napada 11. septembra 2001. Bivši državni sekretar je priznao da je administracija mogla da obezbedi naloge od tajnog federalnog suda koji odobrava različite vidove prisluškivanja. On je dodao da će Kongres morati da proceni da li je Bušu dao neograničena ovlašćenja da sprovodi domaći špijunski program bez obaveze da prethodno prodje kroz pravne kanale. Medjutim, Pauel smatra da program prisluškivanja treba da bude nastavljen.

XS
SM
MD
LG