Linkovi

Desetine ljudi u Sankt Peterburgu zadržane u bolnici zbog trovanja gasom


Desetine kupaca u ruskom, drugom po veličini gradu Sankt Peterburgu, zadržane su u bolnici zbog trovanja misterioznim gasom, koji je pušten u nekoliko prodavnica alata. Vlasti su odbacile terorizam i saopštile da je najverovatnije u pitanju posledica poslovnih obračuna.

Gas jakog mirisa izazvao je mučninu desetinama ruskih kupaca nakon što je pušten u prodavnicu gradjevinske opreme u Sankt Peterburgu. Dve druge prodavnice u lancu Maskidom, evakuisane su nakon što su radnici otkrili ampule gasa za koje se ispostavilo da su vremenski tempirane. Napad se dogodio na vrhuncu sezone kupovine pred Novu Godinu, glavni praznik u Rusiji. Vlasti su kasnije odbacile kao motiv politički terorizam, ističući da je gotovo sigurno da se radi o poslovnom obračunu. Regionalni zvaničnik bezbednosti izjavio je da su napad najverovatnije izvršili kriminalci kako bi ucenili menadžere prodavnica, koji su rekli da su primili pisma sa pretnjama da će biti ometena sezona praznične kupovine.

Poslovni obračuni su česti u Rusiji , posebno oni o neslaganju oko vlasništva. U svakom slučaju , napadi na potrošače su retki. Vladimir Luzgin, rusko-američki poslovni konsultant koji često putuje u Rusiju, kaže:

"Koliko ja mogu da shvatim, cela stvar je napravljena da uplaši upravo kupce".

Trenutno su u toku ispitivanja koja treba da utvrde koja vrsta gasa je tačno upotrebljena. Takodje jedan zvaničnik je naveo da je moguće da se radi o mercaptanu. Očevici su izjavili da se osetio miris belog luka ili pokvarenog kupusa i da su ubrzo osetili odvratnost. Ministarstvo unutrašnjih poslova u Sankt Peterburgu pokrenulo je istragu ovog slučaja.

XS
SM
MD
LG