Linkovi

Danas vam predstavljamo raskošni igrani film «Memoari gejše»


Poznati autor Rob Maršal, reditelj mjuzikla «Čikago», koji je pre skoro tri godine bio nominovan u 13 kategorija i osvojio šest Oskara, pretvorio je best-seler roman o jedinstvenoj japanskoj tradiciji, u raskošni igrani film.

«Memoari Gejše» je priča o devojčici koja je oteta iz svog doma u ribarskom selu i prodata u okiju tj. kuću za gejše u zabavnom distriktu Kjotoa, tokom 20-ih godina prošlog veka. S vremenom odrasta u prelepu i elegantnu tinejdžerku, a pod svoju zaštitu uzima je Mameha, najpoznatija gejša u gradu.

Mlada devojka brzo uči i postaje slavna kao družbenica i zabavljač.

Film predstavlja adaptaciju istoimene knjige, koja je prvi put objavljena 1997. godine, a napisao ju je Artur Golden. Roman vrlo bogat detaljima pročuo se širom sveta i Holivud je brzo reagovao. Mada priznaje da je bio zabrinut da li će film moći da odslika kulturni i historijski kontekst knjige, Golden smatra da oni koji su pročitali njegovo delo neće biti razočarani igranom verzijom.

«Film nije isto što i knjiga. Naravno, mnogi to zaboravljaju i onda pođu u bioskop očekujući da vide ono što su čitali. Za knjigu je potrebno 50 sati filma, a na raspolaganju imate samo dva, tako da morate sve to da sažmete. Ja mislim da je u ovom slučaju sve sažeto veoma lepo. Mislim da su glumci bili vrlo izražajni i impresioniran sam celokupnim ostvarenjem».

Žang Ziji igra Sajuri, izmišljenu gejšu čije uspomene se obražuju u filmu. To je za trenutno najslavniju kinesku glumicu prva glavna uloga u produkciji na engleskom jeziku.

«Znala sam da je roman vrlo popularan i da će ljudi želeti da upoređuju knjigu i film. Osećala sam da moram da ispunim njihova očekivanja, tako da sam morala da se smirim, koncentrišem, poradim na svom engleskom i steknem veštinu da bih bila uverljiva gejša. Bilo je prilično ludo».

Glumica iz Malezije Mišel Jo, još jedna velika azijska zvezda, tumači ulogu mentora mlade Sajuri – savršene gejše Mamehe. Za režiju «Memoara gejše» bilo je zaintersovano nekoliko reditelja. U početku, čak i Stiven Spilberg, ali je posao ipak dobio tvorac mjuzikla «Čikago» Rob Maršal.

Pored Žang Ziji i Mišel Jo, u «memoarima gejše» igraju još i kineskinja Gong Li, kao Hatsumomo, rivalka mlade Sajuri i japanske zvezde velikog ekrana Ken Vatanabe, kao predsednik i Kaori Momoi, kao vlasnica okije. Muziku je komponovao Džon Vilijams, a kao solisti se čuju violinista Icak Perlman i čelistkinja Jo-Jo Ma.

XS
SM
MD
LG