Linkovi

Široko-pojasni Internet najbolje tehničko dostignuće


Ako pitate korisnike, oni će se najverovatnije složiti da je takozvani široko-pojasni, odnosno brzi, Internet najbolje tehničko dostignuće.

Ipak brzi Internet nije baš svuda dostupan, posebno u udaljenim, ruralnim delovima Amerike gde ne postoje adekvatne kablovske instalacije.

Međutim, od skora je moguće komercijalno dobiti pristup brzom Internetu preko električnih instalacija.

«Putem ove kutiice i ovih uređaja na zidu, dostavljamo Internet u 300 soba.»

Leri Mek Klang radi na veoma opsežnoj rekonstrukciji starog hotela Tropikana River Vok (Tropicana River Walk), u San Antoniu, u saveznoj državi Teksas. MekKlang I njegove kolege instaliraju brzi Internet širom hotela. Međutim, kao i u drugim starim zgradama, postavljanje novih kablova može da bude komplikovano i skupo. Zato oni Internet prvo instaliraju u prostoriji gde se nalazi glavni elektro-razvod. Tu se Internet veza prebacuje na elektro instalaciju, ali u drugačijem frekventnom opsegu. Na taj način Internet postaje dostupan širom hotela. Sama instalacija je vrlo brza i relativno jednostavna. Na drugom kraju, u hotelskoj sobi, potrebno je specijalni modem priključiti na struju, a računar u modem. Nakon kraće konfiguracije, korisnik može da pristupi Internetu.

Za to vreme, inženjer Majk Monc podešava uređaje koji bežični signal dopremaju u velike hotelske sale.

“Samo konfigurišem ovo, moramo da prepolovimo opseg.”

“Instaliraćemo bežičnu pristupnu tačku, na onoj zgradi pored bazena na primer, a Internet signal ćemo dotle dopremiti putem električne instalacije.”

Kada projekat bude završen, svako hotelski gost kome bude trebao Internet priključak dobiće na korišćenje ovakav modem, koji će moći da uključi u bilo koju elektro-utičnicu u sobi. Međutim, to je samo jedan vid primene ove nove tehnologije. Ruralni delovi zemlje i manja naselja na ovaj način mogu da budu povezana na široko-pojasni Internet u roku od samo nekoliko dana.

Ovo je gradić Fletonija, u državi Teksas, koji ima samo 2.000 stanovnika. Gradska skupština je pozvala kompaniju «BROADBAND HORIZONS» da tu ispita svoju tehnologiju, pošto je u gradu bio moguć pristup Internetu samo putem telefona.

“Ovo je jako dobra pogodnost, mogu da se priključim kad god želim, a ne moram da za to koristim telefonsku vezu.”

Pola Krejmetbever je vlasnica cvećare i radnje sa poklonima, koja učestvuje u probnom radu sistema. U Fletoniji je instaliran hibridni system za široko-pojasni pristup Internetu. Kako objašnjava Vejland Simons, iz kompanije “Broadband Horizons” glavna veza na Internet je ostvarena putem satelita, pomoću antene na gradskoj skupštini.

“Postoji još jedna mala antenna, koja povezuje ovaj uređaj, koji Internet signal ubacuje na elektro mrežu.”

Ovo je tek početak nove tehnologije.

“Prema svemu što znamo, široko-pojasne elektro veze će se samo povećavati u kapacitetu i brzini i uskoro bi trebale da budu u mogućnosti da prenose više video kanala na primer.”

Neki stručnjaci veruju da će se ova tehnologija vrlo brzo raširiti po celom svetu.

XS
SM
MD
LG