Linkovi

Proslavljanje Hanuke u Americi


Jevreji u svetu zapaliće večeras prvu sveću u okviru svog praznika Hanuka. Taj praznik obnavlja sećanje na jednu pobedu Jevreja nad Sirijcima pod grčkom upravom, pre 2200 godina, i na čudo koje se potom dogodilo.

Mala grupa jevrejskih boraca oslobodila je jevrejski hram u Jerusalimu i pripremila se za njegovo očišćenje. U tu svrhu trebalo je da zapale sedmokraki svećnjak - menoru. Ali čistog ulja bilo je samo za jedan dan. Na njihovo iznenadjenje, svećnjak je goreo punih osam dana. Zato Hanuka traje osam dana i naziva se ”praznikom svetla.“ To je manje značajan praznik u jevrejskom verskom kalendaru, ali kako piše saradnik Glasa Amerike Filip Adams, ovde u Sjedinjenim Državama postao je značajniji.

Stanovnici severne hemisfere tradicionalno su obeležavali zimsku kratkodnevnicu, posle koje dani postepeno postaju duži, a noć kraća. Rabin Fred Dob, iz sinagoge Adat Šalom, u okolini Vašingtona, kaže da i Hanuka, koja počinje na dan mladog meseca najbližeg kratkodnevnici, prati istu šemu:

”Svetlost je u mnogim tradicijama nešto što je samo po sebi sveto. Svetlo izaziva prijatno raspoloženje. Jevreji prve večeri praznika pale sveću pomagača, zvanu ”šamaš,“ a zatim i jednu od osam drugih sveća. Svake naredne večeri, uz pomoć šamaša, pali se još po jedna sveća dok najzad ne počne da gori čitav svećnjak.“

U Americi, Hanuka se pretvorila u praznik kada deca dobijaju poklone. Mnogi smatraju da se to dogodilo pod uticajem Božića, koji je vremenom takodje postao sekularizovan. Mnogo se polaže na dekoracije i na praznične pesme, kao što je ova, o četvorostranoj čigri zvanoj ”drejdl,“ kojom se za Hanuku igraju jevrejska deca.

Za ovaj praznik Jevreji u Americi pripremaju i tradicionalna jela - palačinke od krompira zvane ”latkes“ i kolače sa pekmezom ”suf ganiot.“ Ali rabin Fred Dob podseća da Hanuka ima mnogo dublji značaj od toga:

”Duhovni značaj Hanuke je takodje popularan. Na primer, ideja da je ulje za menoru u hramu moralo da bude čisto označava potrebu za čistoćom čovečije duše. A svetlost od tog čistog ulja podseća Jevreje da postoji Večno svetlo, kome uvek možemo da se obratimo.“


XS
SM
MD
LG