Linkovi

Nivo infekcija u američkim bolnicama znatno porastao


I samo jedna pretrpana bolnica mogla bi da bude opasno mesto, jer se i inače neki ljudi još više razbole zbog infekcije koju dobiju u bolnici.

Jedna nevladina organizacija u Sjedinjenim Državama pokrenula je kampanju za poboljšanje mera za kontrolu infekcija u zdravstvenim ustanovama.

Nivo infekcija u američkim bolnicama znatno je porastao u poslednjih 30 godina, sudeći prema podacima koje je iznela Betsi Mekkohi, predsednica Odbora za smanjenje smrtnosti od infekcija.

«Bolnička higijena je toliko neadekvatna da se jedan na svakih 20 pacijenata inficira u bolnici. Opasnost je još veća, zato što one sve više ne mogu da budu lečene antibioticima koji se načešće koriste».

Morin Dejli je koordinator Odbora za smanjenje smrtnosti od infekcija. Njena šezdesetogodišnja majka je primljena u Njujoršku gradsku bolnicu zbog operacije frakture ramena. Tokom boravka u bolnici ona je dobila infekciju koje je imala fatalne posledice.

»Ona je umrla pet meseci kasnije, samo zbog slomljenog ramena».

Ova grupa je pozvala američke bolnice da prate četiri pravila namenjena prevenciji infekcija, a to su - pranje ruku pre svakog pacijenta, čišćenje bolničke opreme i soba, testiranje svakog pacijenta primljenog u bolnicu kako bi se videlo da li nosi opasne bakterije, i takodje, predostrožnost kako bi se predupredilo prenošenje bakterija na druge pacijente. Te mere su već odobrene u nekoliko američkih bolnica, kao i u Danskoj, Holandiji i Finskoj.

«Ukoliko bolnice nemaju disciplinu, kako bi predupredile da se obične infekcije rašire sa pacijenta na pacijenta u bolnici, one su potpuno nepripremljene za ptičiji grip koji se širi mnogo lakše, zato što može da se prenese ne samo dodirom, već i kapljicama, od kijanja ili kašljanja».

Betsi Mekkohi ističe da je poboljšanje kontrole infekcija iz dana u dan, najvažnije za prevenciju širenja svih infekcija. To bi moglo da sačuva milione dolara, i mnoge živote.

XS
SM
MD
LG