Linkovi

Papa apelovao na ujedinjenje u borbi protiv terorizma i siromaštva


Papa Benedikt XVI apelovao je na čovečanstvo da se ujedini u borbi protiv terorizma, siromaštva i uništavanja životne sredine i pozvao na uspostavljanje novog svetskog poretka utemeljenog na ispravnim etičkim i ekonomskim odnosima.

U obraćanju iz centralne lože bazilike svetog Petra, koje je putem direktnog tv prenosa pratilo desetine miliona vernika u više od 40 zemalja sveta, papa je govorio o neophodnosti otvaranja uma i srca rodjenju Hrista u svetu gde materijalizam teži da prevlada. Nemački papa je istakao da bez Hrista svetlost razuma nije dovoljna da osvetli čoveka i svet' i naglasio da će čovečanstvo, samo ukoliko bude ujedinjeno, uspeti da se suprotstavi mnogim problemima sa kojima se suočava.

Papa je među te probleme ubrojao terorizam, siromaštvo, širenje oružja, pandemije i uništenja životne sredine, i upozorio da je 'budućnost planete dovedena u opasnost. Papa je u obraćanju vernicima takođe rekao da se moli za podršku ljudima koji deluju u Africi u prilog mira i ukupnog razvitka opirući se bratoubilačkim borbama i u tom kontekstu posebno istakao sukob u sudanskoj provinciji Dafur.

U Iraku, Libanu i Svetoj zemlji postoje znaci nade, rekao je papa, ali oni moraju biti potvrđeni delanjem potstaknutim odlučnošću i mudrošću. Benedikt XVI nastavio je tradiciju svog prethodnika Jovana Pavla II i čestitao Božić vernicima na 29 svetskih jezika.

XS
SM
MD
LG