Linkovi

Šef diplomatije SCG Vuk Drašković pozvao dve vlade da budu odgovorne


Šef diplomatije SCG Vuk Drašković pozvao je dve vlade da budu odgovorne i pripreme sva rešenja koje bi bile definisana u sporazumu, kojim bi se izbegla pravna siva zona.

Na Draškovićev poziv vladama u Beogradu i Podgorici da se dogovore o odnosima posle referenduma, reagovali su danas predstavnici vladajuće crnogorske koalicije. Visoki funkcioner DPS-a Miodrag Vuković tvrdi da je predlog šefa diplomatije stigao kasno jer je, podseća on, Crna Gora na vrijeme ponudila savez nezavisnih država, a da se Vuk Drašković nikada nije potrudio da privoli srpsku Vladu da razgovara o tom projektu.

Portparol SDP Branislav Radulović takođe tvrdi da je ponuda crnogorske Vlade o uređenju međusobnih odnosa u formi saveza nezavisnih država dobar okvir, ali podržava i potpisivanje bilateralnih sporazuma sa Srbijom i drugim državama u regionu.

Predstavnici opozicionih stranaka u Crnoj Gori nisu želeli da komentarišu Draškovićev predlog jer, kako kažu, ne veruju ni da će referenduma biti, pa tako neće biti potrebno menjati državni okvir koji sada postoji u vidu Državne zajednice.

Kako se bliži kraj godine tako političke teme ustupaju mesto ekonomskom svođenju računa za ovu godinu.

Pred sam kraj godine Evropska unija uplatila je Srbiji 25 miliona evra kao makrofinasijsku podršku ekonomskim reformama. Ministar finasija Mlađan Dinkić izjavio je da je uslov za bespovratnu finansijsku pomoć Evropske unije bilo je uspešno sprovođenje strukturnih reformi i ciljeva ekonomske politike, kao što su povećanje izvoza i privredni rast. I ministar za ekonomske odnose s inostranstvom Milan Parivodić ocenio je da pomoć Evropske unije od 25 miliona evra predstavlja potvrdu da je Vlada dobro radila ove godine. To zadovoljstvo vladinih činovnika sopstvenim radom ne dele i ekonomski analitičari. Jedan od njih, direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević kaže da donacija Evropske unije predstavlja četiristoti deo ukupne javne potrošnje u Srbiji.

XS
SM
MD
LG