Linkovi

Sve veću pažnju privlači jedan stari i dobro poznati izvor energije


S obzirom da cena nafte nastavlja da raste, ljudi se okreću alternativnim gorivima ne bi li malo uštedeli. Sve veću pažnju privlači jedan stari i dobro poznati izvor energije.

Sukob u Iraku i šteta koju su američkim rafinerijama naneli uragani Katrina i Rita, doprineli su naglom skoku cene nafte. Dok se cena sirove nafte kreće oko 60 dolara po barelu, alternativni izvori energije postaju isplativiji. Jedna od alternativa je ugalj. Tehnologija prerađivanja uglja u sintetičko dizel gorivo poznata je već 60 godina. Džon Rič, koji ima rudnik u Pensilvaniji, namerava da otvori pogon u kojem će da prerađuje svoj ugalj u dizel, ne bi li time smanjio američku zavisnost od strane nafte.

«Država Pensilvanija ima rezerve od najmanje 34 milijarde tona uglja. To je više od stotinu milijardi barela nafte samo u Pensilvaniji. A to je više od potvrđenih rezervi nafte u Iraku», kaže Rič.

U stvari, Sjedinjene Države su najveći proizvođač uglja na svetu, ispred Rusije na koju otpada 17 odsto svetskih rezervi i Kine, koja ima 13 odsto. Računa se da je svet 2002, raspolagao sa bilion metričkih tona uglja, što je dovoljno goriva za oko 200 godina na sadašnjem nivou potrošnje.

Ugalj je globalno i dalje važno gorivo. Prema podacima Administracije za energetsko informisanje, globalna potrošnja uglja je 2002. iznosila ukupno 5262 miliona tona, od čega je većina utrošena u industrijskom sektoru i elektranama. Međutim, Džon Rič se nada da će na spisak korisnika uglja dospeti i automobili, a analitičar Dejvid Kani kaže da će to vrlo verovatno i biti moguće.

«To je sve realnije, s obzirom da je cena nafte dramatično skočila», kaže Kani.

Ipak, i dalje postoje iste nedoumice u pogledu uticaja uglja na zagađenje. Ugalj prilikom sagorevanja emituje otrovne materije i doprinosi efektu staklene bašte. Borci za zaštitu prirodne sredine takođe ističu da površinski kopovi uništavaju prirodne lepote. Opada i kvalitet vode, jer se eksploatacijom uglja zagađuju površinske vode. Ostaje i pitanje šta uraditi sa otpadnim materijalom. Džon Rič kaže da upravo taj materijal može da se pretvara u gorivo za automobile.

Njegov pogon dobija stotinu miliona dolara od federalne vlade, a Pensilvanija je sklopila ugovor da deset godina kupuje od Riča dizel gorivo po ceni 75 centi nižoj od današnje. Guverner Pensilvanije, Ed Rendel, vrlo optimistički gleda na mogućnost uštede.

«Pensilvanija izvozi u inostranstvo 30 milijardi dolara godišnje da bi obezbedila energiju. Pomislite šta bi značilo kada bi tih 30 milijardi moglo da se zadrži u Pensilvaniji», kaže guverner.

Administracija za energetsko informisanje predviđa povećanje potrošnje uglja u svetu za 38 odsto do 20015.

XS
SM
MD
LG