Linkovi

Medju ostalim Božićnjim tradicijama na Zapadu važno mesto zauzima praznična zabava


Sada je jedna kompanija u Sjedinjenim Državama proizvela specijalizovanog barmena - robota koji pravi koktele, priča viceve i ne očekuje bakšiš.

On služi 120 pića na sat i uvek je nasmejan. Robobar je automatizovani barmen koji će vas poslužiti pićem po izboru - od martinija do dobrog starog piva - i to sve na pritisak dugmeta i skeniranje kreditne kartice. Nakon toga Robobar se aktivira i vrlo brzo takoreći sa obje ruke - pravi koktele i sipa piće. Kad je koktel gotov, on ga pruža preko okruglog, rotirajućeg stola koji je lociran sa jedne strane bara - i vrlo brzo - vi pijete koktel sutrašnjice.

Proizvodjači hvale Robobara kao ”savršenog radnika “ zbog njegove brzine i konzistentnosti. Za sve mušterije koje strahuju da ovaj novi barmen neće biti u stanju da kreira pravi ambijent, proizvodjač Robobara, Motomen, kaže da se i na to mislilo.

Bartender naime može imati karakter i izgled po vašoj želji. ”Lice“ robota može da liči na koga god vi želite i istovremeno da priča viceve i zabavlja vas. Pored toga što je zabavan, Robobar nikada nije mrzovoljan, ako ne dobije bakšiš.

S obzirom na to koliko se u restoranu i barovima osoblje često menja, ova automatizovana tehnologija izgleda kao prirodan sled stvari. Mada po ceni od 150 hiljada dolara neće biti rasprodat za Božić, on košta oko 30 centi po satu rada, što je plata koja čini prvobitnu investiciju veoma jeftinom.

Pored toga njemu ne treba odmor a neće se ni razboleti od gripa. Firma Motomen tvrdi da Robobar može da uštedi restoranima i barovima znatne količine novca kao i inventar. On je programiran da sipa standardnu količinu pića, ne previše, ali ne i premalo. A pošto nema prijatlje, neće služiti ni piće za džabe. Medjutim, to ne znači da neće biti popularan kod lokalne klijentele. Robobar bi mogao da stekne kultne obožavatelje - ako ne zbog dobrih kokltela, onda bar zbog toga što je jedna od poslednjih reči tehnologije.

XS
SM
MD
LG