Linkovi

Deda mraz živi u Finskoj a njegova adresa je grad Rovaniemi


Ovih dana na ulicama, u prodavnicama i pozorištima za decu možemo sresti brojne «dvojnike» Deda Mraza, koji su što se dece tiče – sasvim autentični. No, jedini medjunarodno priznati «pravi» Deda mraz živi u Finskoj, a njegova adresa je grad Rovaniemi.

Da bismo pronašli pravog Deda Mraza, otišli smo na daleki sever. Doduše, ne baš na Severni pol, ali na krajnji sever Finske, gde božićna fantazija postaje stvarnost. Lokalni stanovnici, narod Sami, zaista se oblače kao vilenjaci, nose špicaste čizme, napravljene tako da naležu na skije, i meke, neverovatno tople šešire.

Irvasi su u ovom delu Finske brojniji od ljudi, i imaju sopstvena imena.

Irvasi zaista vuku sanke tradicionalnije nastrojenih stanovnika, i izuzetno su snažni. Ovakav irvas može da vuče teret od blizu 300 kilograma čak deset kilometara. Današnji Deda Mraz zapravo je kombinacija priča iz različitih zemalja. Medjutim, Finska je zemlja koja s pravom može da tvrdi da je prva ispričala mnoge od njih.

Sve je počelo pre više stotina godina, finskim folklorom o strašnom čoveku koji posećuje porodice jednom godišnje da nagradi dobre, i kazni loše ljude. Takodje, postoje i finske legende o letećim irvasima.

Danas je Finska medjunarodno priznati dom Deda mraza, gde se nalazi njegova zvanična pošta, koja godišnje prima čak milion pisama, kao i njegova zvanična kuća, gde se Deda Mraz pridržava originalne i jednostavne božićne poruke o ljubaznosti i plemenitosti.

«Nadam se da mogu da pomognem da svet bude bolji» kaže on.

Čitajući njegovu poštu... a njegovi «vilenjaci» otvaraju svako pismo i odgovaraju otprilike na svako deseto ... ustanovili smo da ta poruka i danas stiže do dece.

«U mnogim zemljama deca traže mir u svetu i hranu za siromašne», kaže Heli iz Deda Mrazove pošte.

Naravno, deca traže i poklone. A na ovom ledenom mestu gde je sve počelo, Božić je podjednako topao praznik kao što je svuda.

XS
SM
MD
LG