Linkovi

Božić iz prošlosti 


SAD, u poredjenju sa drugim zapadnim zemljama, imaju relativno kratku istoriju -- svega 229 godina je proteklo od kada su kolonije proglasile nezavisnost od Velike Britanije. Možda baš zbog toga mnogi Amerikanci strastveno neguju svoju istoriju! Posetili smo muzej koji svojim savremenicima pokušava da dočara božićnu proslavu iz kolonijalnog doba...

Velika i gospodska vila Van Kortland smeštena je u sred istoimenog parka, trećeg po veličini u Njujorku. Izgradjena je davne 1748. po narudžbini bogatog Frederika Van Kortlanda, patrijarha ugledne trgovačke prodice holandskog porekla.

Večeras je u vili posebno raskošna atmosfera: venci svežeg zimzelena ukrašavaju prozore, opulento voće krasi ragastole iznad svakog kamina, u svakoj prostoriji igraju senke u treperavom svetlu sveća. Cela kuća odiše opojnim mirisom pomorandže pomešabun sa jakom aromom napitka od ruma koji je bio vrlo popularan u britanskim kolonijama u 18. veku.

Ja sam vojvoda od Klarensa, nadao sam se i engleskom prestolu.. tamo neke 1780. ili 1790. godine...

To je glas Džona Kiršija, 19.godišnjeg studenta glume na državnom univerzitetu Njujorka, koji večeras, odeven u uniformu britanskog oficira s kraja 18. stoleća, dočekuje goste u vili Van Kortland, sada muzeju. A vodič, Dejvid Keps, pokušava da dočara posetiocima Božić u Americi od pre dva veka:

Nije bilo božićnih jelki; dokumentacija o prvom kićenju jekle 1842. postoji na koledžu Vilijam i Meri. Na Božić se išlo u crkvu i pripravljana je porodična večara... Ali ne i u kolonijama Nove Engleske! U Masačusetsu je Božić bio zabranjen kao praznik pune 22 godine. Mogao je da se slavi u crkvi samo ako bi pao u nedelju. Inače bio je radni dan, kao svako drugi...

To je zato što su se puritanci koji su živeli u Novoj Engleskoj striktno pridržavali biblije, a u bibliji nigde ne stoji da je Hrist rodjen 25. decembra. Ustvari, mnogi -- kako se veruje -- prastari običaji vezani za Božić u današnjoj Americi, novijeg su datuma. Tako na primer, davanje poklona je bilo nezamislivo u kolonijalnoj Americi, a i kada su razmenjivani ti pokloni su morali da budu skromne, praktične i jednostavne rukotvorine. Muzej Van Kortland, već godinama organizuje ova putovanja u prošlost, u želji da Amerikancima približi davno prohujala vremena. I sigurno je da mnogi, kojima praznici donose stres i potrošačku maniju, mogu da nadju osmišljeniju atmosferu u vili Van Kortland koja u sebi krije tajnu jednostavnog Božića iz kolonijalne ere.

XS
SM
MD
LG