Linkovi

Protekla 2005. nije donela veće pomake u reformi Ujedinjenih nacija


Reč reforma se više od jedne decenije čuje po kuloarima zgrade na Ist riveru, gde svi priznaju da bi organizacija rodjena iz pepela Drugog svetskog rata morala da se prilagodi izazovima novog veka.

Medjutim, sve dosadašnje inicijative za reformu završile su u ćorsokaku, jer reformatori nisu uspevali da pronadju čak ni zajedničke polazne tačke. Diplomate i birokrate redovno se uzajamno podsećaju da organizacija sa 191 članom mora da vrvi od različitih gledišta.

Tračak nade javio se u aprilu, kada je generalni sekretar Kofi Anan pozvao svetske lidere da dodju na jubilarni samit u septembru spremni za sprovodjenje dubokih reformi. Svetska organizacija se tada već ljuljala zbog niza skandala, do kojih je verovatno najveći bila korupcija u vezi sa prodajom iračke nafte, u okviru programa ”nafta za hranu.“ Istraga specijalne komisije otkrila je da je korupcija medju osobljem Ujedinjenih nacija omogućila bivšem iračkom lideru Sadamu Huseinu zloupotrebu tog humanitarnog programa. Šef komisije, bivši predsednik američke Centralne banke, Pol Volker, rekao je da je to ukaljalo ugled Ujedinjenih nacija i podvuklo potrebu za hitnim reformama:

”Naši zaključci ne mogu se odbaciti kao jednostavno izveštavanje o nepravilnostima u nekom programu ili nešto što se može popraviti krpljenjem. Ovi problemi su simptomi duboko ukorenjenih problema, u organizaciji stvorenoj pre 60 godina, za jedno jednostavnije vreme.“

Uprkos ovom upozorenju septembarski samit je došao i prošao sa ishodom ne većim od obećanja da će nešto biti preduzeto. U tim obećanjima pominjani su brojni američki prioriteti, kao što je radikalna reorganizacija prakse upravljanja u Ujedinjenim nacijama i zamenjivanje diskreditovane Komisije za ljudska prava. Uoči samita, novi američki ambasador, Džon Bolton, izrazio je nezadovoljstvo zbog ukorenjenog otpora u organizaciji prema bilo kakvim promenama:

”Prihvatamo poziv gospodina Volkera za strožiju kontrolu finansija i menadžmenta, uključujući osnivanje nezavisne finansijske komisije, osnaživanje etičkih principa i aktivniju kontrolu programa od strane generalnog sekretarijata. Medjutim zahtevajući to naišli smo na otpor desetina zemalja koje odbijaju da priznaju svoje propuste i kojima je prihvatljivo da sve ostane kako jeste. Morali bismo da reformišemo Ujedinjene nacije tako da sprečimo ponovnu pojavu skandala kao što je ”nafta za hranu.“ Ugled Ujedinjenih nacija zavisi od toga.“

Propust da se na samitu zauzme aktivniji stav razočarao je pristalice reformi. Jedna dvostranačka akciona grupa u američkom Kongresu, pod vodjstvom bivšeg senatora Džordža Mičela i bivšeg predsedavajućeg Predstavničkog doma Njuta Gingriča, nazvala je to propuštenom šansom. Ambasador Bolton je kasnije izneo da bi odobravanje sledećeg dvogodišnjeg budžeta Ujedinjenih nacija moglo da bude uslovljeno usvajanjem reformi:

”Da rad Ujedinjenih nacija ne bi bio poremećen predložili smo privremeni budžet, za tri do četiri meseca, kako bi članovi Generalne skupštine za to vreme razmotrili predloge za reforme.“

Ta ideja pokrenula je zvona za uzbunu u čitavoj birokratiji Ujedinjenih nacija. Generalni sekretar Kofi Anan upozorio je da bi privremeni budžet mogao da spreči svetsku organizaciju u sprovodjenju njenih najvažnijih funkcija. Na kraju, usvojen je samo mali broj reformi - medju njima osnivanje jedne komisije za izgradnju mira, koja bi pomagala zemljama da se povrate od rata. Ali oko najtežih pitanja još se lome koplja. Nema sporazuma o osnivanju novog tela za ljudska prava, niti o reformi menadžmenta, za koju se zalažu zemlje najkrupniji donatori. Medjutim, američki ambasador Džon Bolton rekao je da neće odustati:

”I dalje me zabrinjava da nema napretka po pitanju refiormi. Ali mi ćemo nastaviti da vršimo snažan pritisak. To je jedan od visokih prioriteta američke administracije.“

Pitanje je prioritetno i za američki Kongres, gde je nekoliko članova zapretilo obustavom isplate barem dela američkog doprinosa Ujedinjenim nacijama, koji čini 22 odsto njihovog budžeta. Diplomate na Ist riveru kažu kako nema sumnje da će se rasprave o reformama nastaviti i iduće godine, ali da je njihov ishod i dalje neizvestan.

XS
SM
MD
LG