Linkovi

Rosandhaug: Uloga Direkcije za imovinska pitanja definisana uredbom UNMIK-a


Uloga Direkcije za imovinska pitanja, definisana je uredbom UNMIK-a broj 1999/23, a ima za cilj da olakša povratak raseljenih, reguliše nezvaničnu prodaju imovine i da vrši reviziju rešenja donetih zbog etničke diskriminacije devedesetih godina. Mandat ove institucije bliži se kraju, a rezultati su više nego evidentni, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike izvršni director HPD-a, Knut Rosandhaug.

Rosandhaug: Iako je odluka o osnivanju HPD-a doneta još 1999. godine, intenzivan rad na zaštiti i povraćaju imovine raseljenih počeo je veoma kasno, tek 2000, prikupljanjem zahteva za rešavanje sporova koji se tiču stambene imovine, a u korist onih koji su izgubili kontrolu nad svojim posedima u periodu od 1989. do 1999. godine. U poslednjih pet godina dobili smo oko 30.000 zahteva za oslobadjanje i povraćaj imovine i do sada je rešeno 28.832 slučaja ili 99,5%. Paralelno sa donošenjem rešenja, pristupilo se primeni odluka, tako da je do sada više od 73% uzurpiranog poseda oslobodjeno, dok će odluke za preostalih 25% biti izvršene u prvom kvartalu naredne godine.

Prema rečima direktora ove organizacije, uloga HPD-a je da verifikuje dokumentaciju podnosioca zahteva, a potom i stupi u kontakt sa licem koje je nezakonito okupiralo sporni posed.

Rosandhaug: Takodje rad HPD-a usmeren je i na prikupljanje dokumentacije ukoliko je strane u sporu ne poseduju ali i da administrira napuštenom stambenom imovinom dok se ista ne vrati zakonskom nosiocu imovinskih prava. Ukoliko pak HPD nije u mogucnosti da nadje ređenje oko sporne imovine na snagu stupa nezavisna komisija sastavljena od tri člana, dva medjunarodna i jednog lokalnog sudije čija je odluka o pripadnosti posle samo jedne mogućnosti ulaganja žalbe u zakonskom roku, konačna. Uloga Direkcije za imovinska pitanja vrlo je specifična, i snagu njenih odluka ne može poništiti nijedna institucija uključujući lokalne i medjunarodne sudove.

XS
SM
MD
LG