Linkovi

Šest Sudanaca medju kojima i jedan diplomata kidnapovano u Iraku


Šest Sudanaca medju kojima i jedan diplomata kidnapovano u Iraku

Ministarstvo inostranih poslova Sudana saopštilo je da je šest Sudanaca, medju kojima i jedan diplomata, kidnapovano u Iraku. Kako je rečeno, žrtve su otete u Bagdadu nakon što su prisustvovale molitvi. Oteti diplomata je identifikovan kao drugi sekretar sudanske misije u Bagdadu. Za to vreme, hiljade sunitskih Arapa demonstrirale su u Bagdadu, Tikritu i Mosulu, zbog, kako tvrde, neregularnih parlamentarnih izbora 15. decembra. Preliminarni izborni rezultati pokazuju snažno vodjsvo glavne šiitske koalicije. Od ostalih vesti izdvajamo da su pobunjenici iz zasede napali irački vojni punkt u Adhaimu, oko 70 km severno od Bagdada, pri čemu su ubili osam iračkih vojnika, a ranili njih 17. Osim toga, bombaš samoubica ubio je najmanje troje ljudi u šiitskoj džamiji u Balad Ruzu, na 75 km od prestonice. Američka vojska takodje je saopštila da su dva njena pripadnika poginula danas kada je njihovo vozilo naletelo na nagaznu minu u Bagdadu.

Ramsfeld najavio smanjenje broja američkih vojnika u Iraku

Američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld najavio je smanjenje broja američkih vojnika u Iraku. On je to saopštio u bivšem uporištu iračkih pobunjenika, Faludži, i dodao da je predsednik Buš odobrio da nivo trupa bude smanjen ispod sadašnje granice od 138,000 vojnika. Ramsfeld je najavio da će 2006. godine broj američkih brigada sa 17 biti smanjen na 15, a predstavnici sekretarijata za odbranu precizirali da će broj vojnika biti smanjen za oko 7.000. Opširnije o ovj temi – odmah posle vesti.

Holandski sud osudio jednog biznismena na 15 godina zatvora

Holandski sud osudio je jednog biznismena na 15 godina zatvora proglasivši ga krivim za ratne zločine zbog prodaje hemikalija koje su korišćene u napadima otrovnim gasom na kurdska sela u Iraku. Sud u Hagu zaključio je da je Frans van Anrat pomogao ratne zločine kada je hemikalije prodao režimu Sadama Huseina, ali ga je oslobodio optužbi za genocid, navodeći da su hemikalije isporučene u Irak pre nego što su počela masovna ubistva. Donošenje presude pozdravila je grpa Kurda okupljenih u sudnici. Van Anratovi advokati najavili su da će uložiti žalbu na presudu. Inače, to je prvi put da je neki sud presudio da je Sadam Husein počinio genocid napadom na kurdsko selo Halabdža 1988. godine, u kome je stradalo oko 5.000 ljudi.

Italijanski sud izdao nalog za hapšenje tima operativaca američke CIA-e

Italijanski sud izdao je nalog za hapšenje tima operativaca američke Centralne obaveštajne agencije u vezi sa navodnim kidnapovanjem egipatskog verskog lidera u Milanu 2003. godine. Vlasti navode da su 22 agenta CIA-e otela Hasana Mustafa Osama, poznatog pod imenom Abu Omar, na jednoj milanskoj ulici, i prebacila ga u Egipat na ispitivanje, u okviru programa «predaje u vanrednim situacijama». Sud veruje da je Abu Omar bio mučen za vreme ispitivanja. Tužilaštvo je tražilo d agenti CIA-e budu izručeni ranije ove godine, napominjući da je otmica predstavljala ozbiljno kršenje italijanskog suvereniteta, i omela italijansku istragu terorističkih aktivnosti.

Njujorški autobusi i vozovi podzemne železnice danas ponovo rade

Njujorški autobusi i vozovi podzemne železnice danas ponovo rade, posle trodnevnog štrajka koji je paralisao najveći grad SAD. Sindikat saobraćajnih radnika juče je glasanjem odlučio da se njegovih 33,000 članova vrati na posao, iako nije postignut dogovor o njihovim ugovorima. Štrajk je završen pošto je sindikalnim vodjama zaprećeno zatvorom zbog kršenja državnog zakona koji zabranjuje obustavu rada zaposlenih u javnim službama. Gradske vlasti i sindikat, medjuti, nastavljaju pregovore o penzijama i zdravstvenom osiguranju. Štrajk radnika gradskog prevoza otežao je život milionima Njujorčana, a, budući da je održan na vrhuncu praznične kupovine, naneo je gradu finansijsku štetu koja se procenjuje na oko milijardu dolara.

Dešl nikada nije dozvolio prisluškuje telefonske razgovore američkih gradjana

Bivši lider manjine u američkom Senatu, Demokrata Tom Dešl, izjavio je da nikada nije dozvolio Bušovoj administraciji da, bez sudskog naloga, prisluškuje telefonske razgovore američkih gradjana. Dešl je time opovrgao tvrdnju predsednika Buša da mu je Kongres dao to ovlašćenje u zakonu kojim se odobrava upotreba sile protiv Al-Kaide posle terorističkih napada 11. septembra 2001. U autorskom tekstu u današnjem Vašington Postu, Dešl piše da su članovi Kongresa predsednku dali dodatna ovlašćenja za progon pripadnika Al-Kaide ali da su odbili zahtev Bele kuće da se ta ovlašćenja koriste unutar SAD. Predsednik Buš je prošle nedelje potvrdio da je tajno ovlastio Agenciju za nacionalnu bezbednost da prisluškuje gradjane u SAD, rekavši da je to učinio u skladu sa svojim pravnim ovlašćenjima.

XS
SM
MD
LG