Linkovi

Spomenik i božićna jelka u Vašingtonu


Sezona novogodišnjih praznika je vreme kada mnogi Amerikanci kupuju poklone i okupljaju se sa porodicom i prijateljima. Američki vojni veterani takodje odvoje vreme da se u Vašingtonu okupe kod spomenika borcima Vijetnamskog rata, kako bi poslali poruku nade današnjim vojnicima, i odali poštu svojim palim saborcima.

Božićna jelka koja stoji kod spomenika veteranima rata u Vijetnamu možda nije tako raskošno ukrašena kao druge jelke. Medjutim, za veterane koji su prisustovali tradicionalnoj ceremoniji kod tog spomenika, drvo i njegovi ukrasi nose snažnu emotivnu poruku. Pet Skrags je predsednik Memorijalnog fonda vijentamskih ratnih veterana.

«Ovom božićnom jelkom, na ovom mestu, želimo da izrazimo zahvalnost i poštovanje američkim vojnicima širom sveta, a posebno u ratnim zonama.»

Veterani čitaju praznične poruke iz celog sveta, u kojima se odaje pošta onima koji su se borili u Vijetnamskom ratu, kao i vojnicima koji se danas nalaze u službi u inostranstvu. Nakon što pročitaju neke od tih poruka i okače ih na jelku, oni je prenose i postavljaju u centar spomenika.

Ted Denijel borio se u II svetskom ratu i u Korejskom ratu. On je član grupe motociklista, nazvane Rolling Thunder, koji svake godine odaju počast vojnicima nestalim u akciji.

«Dobro je što ljudi koji dolaze ovde neguju uspomene na svoje saborce i misle na druge vojnike».

Spomenik je inače dizajn Maje Jing Lin, Amerikanke kineskog porekla. Na uglačanim pločicama od crnog granita stoji su imena više od 58.000 američkih vojnika poginulih ili nestalih u akciji za vreme Vijetnamskog rata.

«Bilo bi dobro kada bismo proživeli ostatak života bez ulaska u borbu» kaže Ted Denijel.

No, spomenik i božićna jelka stoje u Vašingtonu kao nemo svedočanstvo o onima koji su se borili.

XS
SM
MD
LG