Linkovi

Ugovor sa Kvantasom dao Boingu primat u odnosu na Erbas


Najveća australijska aviokompanija Kvantas, ovog meseca je objavila da planira da kupi čak 115 novih Boingovih putničkih džambo džetova – 787. Po osnovu tog aranžmana Boing bi trebalo da profitira oko 15 milijardi dolara. Analitičari zbivanja u globalnoj avioindustriji kažu da aranžman pokazuje da je Boing uspeo da fantastično odgovori izazovu evropskog konkurenta - Erbasa.

Nije ni malo slučajno to što je američki Boing uspeo da ubedi australijski Kvantas da kupi 65 novih aviona 787, popularnih Drimlajnera .

“Mislim da je Boing uvek dobro radio kada je u pitanju ispitivanje tržišta, mislim da oni to zaista dobro rade”, kaže Geri Čerč – predsednik konsultantske kompanije “Aviation Management” iz američke prestonice. On veruje da Boing izuzetno dobro oseća trenutne trendove u putničkom saobraćaju i da to objašnjava uspeh kompanije.”

Na ovom novom tržištu Boing se prvi pojavio sa ekonomičnim dugometnim avionom srednje veličine – a to je upravo ono što treba tržištu u ovom trenutku, kaže Čerč.

Nardudžba iz Kvantasa je najveća koju je Boing dobio za svoje džambo džetove 787 – tipa Drimlajner. Taj avion je napravljen od kompozitnog materijala kojim je zamenjen nešto teži aluminijum, čime je istovremeno smanjena potrošnja. Ranije ove godine – evropski Erbas predstavio je ogromni super džambo A-380, koji troškove goriva nadoknađuje ogromnim prostorom i većim brojem putnika.

Kvantasova narudžba je i veliki moralni podstrek za Boingovu neprestanu trku sa Erbasom. Evropska kompanija poslednjih nekoiliko godina prodaje znatno više manjih putničkih aviona, ali je krajem ove godine Boing uspeo da premosti tu razliku.

“Geri Čerč kaže je taj izuzetan uspeh Boinga isključivo posledica pravovremenog marketinga i prodaje Drimlajnera. U svakom slučaju – mislim da Boing i Erbas dele globalno tržište na relativno ravne časti.”

Obe kompanije u narednu godinu ulaze sa nadom da će osvojiti što veće parče globalnog tržišta – nadmetanje će se nastaviti, kako na tehnološkom, tako i na polju startegije i marketinga.

XS
SM
MD
LG