Linkovi

Na naslovnim stranicama američke štampe


Osim dominantnih izveštaja o produžetku važnosti odredbi Patriotskog zakona i prekida štrajka u gradskom saobraćaju u Njujorku - na naslovnim stranicama američke štampe danas još čitamo o sudskoj presudi kojom je najveći svetski trgovinski lanac “Walmart” obavezan da nekim sadašnjim i jednom broju svojih bivših radnika u Kaliforniji, kojima je uskraćivao pauzu za ručak, isplati ukupno 172 miliona dolara.

List iz kalifornijske prijestonice – Sakramento Bee na polovini naslovne stranice objašnjava sudsku presudu, navodeći da je trgovinski gigant prekršio državni zakon iz 2001. godine. Predstavnici Volmarta su saopštili da su problemi u vezi sa pauzom za ručak zaposlenih rešeni i da će se žaliti na prvostepenu presudu.

Ekonomija Sjedinjenih država napreduje, a mali biznisi su procvetali. To je međutim sve što na pozitivnu stranu – kada bude sumirao rezultate prethodne godine – može da izdvoji predsednik Buš.

Tekst na naslovnici Majami Heralda o problemima sa administracije i republikanske stranke uopše citira pad popularnosti predsednika i sve uočljivije nejedinstvo republikanskih zakonodavaca. Buš koji je godinu počeo najavom da planira da troši kapital stečen reizborom 2004., možda nema na računu onoliko koliko misli da ima, piše Herald i podseća da je predsednikov glasno najavljivani plan reforme penzionog i socijalnog osiguranja zaustavljen delovanjem opozicionih demokrata ali i neodlučnošću predsednikovih republikanaca.

Tradicionalni Božićni šoping sve više Amerikanaca provodi u prodavnicama tehno-opreme. CD Plejeri, rekordei, računari, mobilni telefoni i drugi takozvani “gadžeti” nezaobilan su deo američke svakodnevnice, jer prosečpna porodica potroši od 3 do 4 stotine dolara mesečno na tehnologiju.

Podaci koje objavljuje Portland Press Herald tako ukazuju da čak 40 odsto povezanih na brzi interenet ne može da zamisli život bez toga, što se odnosi i na svakog petog vlasnika DVD plejera.... Najpopularniji artikli ove predbožićne sezone bili su svakako Appleovi IPod-i i Microsoftove konzole – XBOX 360...

XS
SM
MD
LG