Linkovi

Buš: Izgleda mi da Kongres shvata da se Patriotiski akt mora sačuvati


Predsednik Buš je pozdravio privremeno produženje antiterorističkg zakona, koji je usvojen nakon terorstičkih napada 2001. godine na Njujork i Vašington.

Predsednik Buš je rekao da je 2005. bila dobra godina za američki narod. Predsednik je naveo da je postignut značajan napredak prema slobodnijem, miroljubivijem svetu i prosperitetnijoj američkoj privredi. Predsednik Buš je pozdravio odluku Senata da smanji vladine izdatke i da privremeno produži pravovaljanost antiterorističkog zakona poznatog kao Patriotski akt.

“Izgleda mi da Kongres shvata da se Patriotiski akt mora sačuvati. Nama još uvek preti opasnost. Postoji prikriveni neprijatelj koji želi da nam naudi i koji shvata da je Patriotski akt važno orudje za nas ovde u izvršnoj grani vlasti da bi smo zaštitili naše gradjane.”

Predstavnik Bele kuće, Skot Maklelan, rekao je prošle nedelje da predsednik Buš neće prihvatiti privremeno produženje Patriotskog akta i zapretio da će on uložiti veto na obiman zakonski nacrt za vojne izdatke ukoliko se Patirotiski akt ponovo ne odobri. Medjutim, kako su demokrate u Senatu odbile da popuste na pitanju zaštite gradjanskih prava, repulikanski kongresni lideri i Bela kuća prihvatili su šestomesečni produžetak. Predsednik je rekao da je jedan od njegovih najvećih prioriteta za 2006. godinu da ostvari puno produženje važnosti Patriotskog akta i da obezbedi dalju pomoć za nastradale od urgana Katarine.

Na konferenciji za štampu pre nego što je otputovao u predsedničko odmaralište, kamp Dejvid, predsednik Buš je uputio specijalnu poruku porodicama američkih vojnika--muškarca i žena--koji obavljaju svoje dužnosti tokom praznika.

“Želeo bi da kažem porodicama čiji su bližnji stacionirani u inostranstvu: mi smo uz vas i molimo se sa vama za bezbednost vaših voljenih. Želimo da uputimo pozdrave vašim bližnjima u insotranstvu i da im kažemo da cenimo nihova nastojanja -- jer se bore za slobodu i mir.”

Predsednik i prva dama će biti u odmaralištu Kemp Dejvid do 26. decembra, a zatim će otputovati na svoj ranč u Teksas. Predsednik i prva dama Amerike će se vratiti u Vašington posle nove godine.

XS
SM
MD
LG