Linkovi

Vukčević: Identifikovane osobe koje pružaju logističku podršku Mladiću i Karadžiću


Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo koordiniranje potrage za odbeglim haškim optuženicima, a tužilac Vladimir Vukčević izjavio je da su identifikovane osobe koje komuniciraju i pružaju logističku podršku Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

Tužilav Vukčević je novinarima u Specijalnom sudu tim povodom rekao da se nije slučajno obratio javnosti i zatim izjavio da upozorava sve one koji komuniciraju sa haškim beguncima bilo posredno ili neposredno, usmeno ili pismeno, preko elektronske posste ili goluba pismonoše da će biti krivično gonjeni. Vukčević je još rekao da ne može da otkrije identitet tih osoba jer su ti podaci poverljivi.

Posle upozorenja Evropske unije da će prekinuti pregovore o pridruživanju zbog loše saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, vlasti u Beogradu nastoje da poprave utisak. Prvo je Savet ministara državne zajednice saopštio da insistira na najhitnijem rešavanju preostalih obaveza prema Haškom tribunalu kako ne bi bio doveden u pitanje nastavak pregovora sa Evropskom unijom, a zatim je i Vlada Srbije nagovestila institucionalno povezivanje nadležnih državnih organa radi ostvarivanja pune saradnje sa Haškim tribunalom. Posle sednice Vlade, ministar privrede Predrag Bubalo izjavio je da će se najverovatnije osnovati Savet za nacionalnu bezbednost, a pre sednice vicepremijer Miroljub Labus objasnio je zašto se Vlada opredelila za formiranje tog saveta :

Neke službe kao što su obaveštajne i kontaobaveštajne službe u Vojsci i civilne obaveštajne službe moraju da imaju jedinstveno telo koje ih nadzire i da im daje instrukcije, rekao je Labus.

A predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je da bi bilo veoma važno da vlasti u Beogradu omoguće dostupnost arhavama koje traži Sud u Hagu jer bi to u velikoj meri omogućilo da izađemo iz kruga optužbi da li Srbija i Crna Gora sarađuje ili ne i stalnih pritisaka.

XS
SM
MD
LG