Linkovi

Univerzalni video priključak za kompjutere


Dok su kućni kompjuteri bili opremljeni takozvanim serijskim i paralelnim priključcima za periferne uredjaje, kao što su štampači, skeneri i modemi, mnogi takvi uredjaji ponekad nisu radili jer je često dolazilo do konflikta izmedju adresa za ulaz njihovih signala.

Zbog toga je devedesetih godina odlučeno da se konstruiše standardizovani priključak za sve buduće uredjaje. Univerzalni serijski priključak, skraćeno USB, koji sada imaju svi savremeni kompjuteri i periferni uredjaji, omogućava da se na jedan računar priključi do 127 perifernih uredjaja. Medjutim signali iz njih ili ka njima moraju da dele istu propusnu moć priključka. 2003. godine, uveden je u upotrebu savremeniji USB priključak, označen sa 2.0. Ta dva priključka su medjusobno kompatibilna, s tim što u kombinaciji nešto soprije prenose podatke.

U medjuvremenu, konzorcijum proizvodjača kompjutera i proizvodjača potrošačke elektronike dogovorio se da uvede standardizovani priključak za video ekrane nazvan Junifajd displej interfejs, skraćeno UDI. Preko tog priključka svaki kompjuter moći će da se priključi na bilo koji televizor ili monitor visoke rezolucije. To znači da ćemo na budućim televizorima moći da gledamo veoma kvalitetne slike sa DVD plejera u kompjuteru i da će, na primer, video u savremenim igricama biti takav da od njega stane dah. Novi UDI priključak trebalo bi da se pojavi na uredjajima koji će se naći na tržištu krajem iduće godine.

XS
SM
MD
LG