Linkovi

Sudija Lustig: Padiljin slučaj treba da dođe pred Vrhovni sud


Federalni apelacioni sud je zadao administraciji žestok udarac u procesu protiv teroriste Hozea Padilje, američkog državljanina koji je kao neprijateljski borac već više od tri godine u vojnom zatvoru.

Federalni apelacioni sud u Vašingtonu je odbio zahtev Sekretarijata za pravosuđe za prebacivanje Hozea Padilje iz vojnog zatvora u civilni, da bi na osnovu optužnice za kriminal bio izveden pred sud u Majamiju. Američki državljanin Padilja je uhapšen 2002. na aerodromu «O’Hara» u Čikagu, na povratku iz Avganistana. Sekretarijat za pravosuđe je tvrdio da je on planirao da upotrebi u Sjedinjenim Državama takozvanu «prljavu radioaktivnu bombu».

Sudija Džej Majkl Lustig je tada presudio u korist Sekretarijata za pravosuđe – da Padilja može da bude zadržan u zatvoru kao neprijateljski borac. Međutim, Okružni sud u Majamiju je prošlog meseca optužio Padilju za članstvo u severnoameričkoj terorističkoj ćeliji koja pomaže u finansiranju i regrutovanju boraca za napade van Sjedinjenih Država – ne pominjući prvobitnu optužbu za «prljave bombe» i napade u Sjedinjenim Državama. Sekretarijat za pravosuđe je potom zatražio da Apelacioni sud dozvoli da se Padilja prebaci u Majami. Međutim, sudija Lustig je u novoj presudi istakao da vlada – kako doslovno piše - ostavlja «utisak» da je moguće da je Hoze Padilja greškom proveo u zatvoru protekle tri i po godine i da vlada sada menja taktiku u želji da izbegne dalje pravosudno ispitivanje slučaja, možda i u Vrhovnom sudu. Dejvid Remis, vašingtonski advokat i specijalista za ustavno pravo, izjavio je za Glas Amerike da sudska odluka predstavlja vrlo oštru zamerku vladi zbog načina na koji je vodila ceo slučaj.

«Sud je sasvim jasno osetio da vlada igra igru. Vlada je najpre vrlo ubedljivo dokazivala da je Padilja izuzetno opasan, da treba da bude tretiran kao neprijateljski borac i da joj treba dati odrešene ruke da se obračuna sa njim. A onda je rekla, pa, nije baš tako.»

Predstavnica Sekretarijata za odbranu je izjavila da je to odeljenje razočarano sudskom odlukom i da ostavlja otvorene opcije u pogledu narednih poteza. Sudija Lustig je takođe napisao da bi Padiljin slučaj trebalo da dođe pred Vrhovni sud. Advokat Remis smatra da je sasvim verovatno da će se to i dogoditi i da ceo slučaj sada daleko prevazilazi specifične optužbe koje su podignute protiv Padilje, odnosno da se sada manje radi o terorizmu, a više o borbi dva ogranka federalne vlade, izvršnog i pravosudnog.

XS
SM
MD
LG