Linkovi

Devet miliona Amerikanaca će ove praznične sezone putovati avionom


Kako se procenjuje, blizu devet miliona Amerikanaca će ove praznične sezone putovati avionom, a od danas oni mogu da se ukrcaju na avion sa šrafcigerima, makazicama i klještima u ručnom prtljagu.

Administracija za saobraćajnu bezbednost (TSA) procenila da, sve dok takvi predmeti imaju oštricu kraću od deset centimetara, oni više ne predstavljaju pretnju.

Nova pravila donose olakšanje mnogim putnicima kojima su do sada mali lični predmeti kao što su makazice za manikir, konfiskovani pri čekiranju ručnog prtljaga. Administracija za saobraćajnu bezbednost navodi da je od napada 11. septembra putnicima do sada oduzeto više od 11 miliona oštrih predmeta. Medjutim, sada kada su vrata pilotske kabine ojačana, a na avionima prisutno više policajaca, osoblje aerodroma može da se koncentriše na ozbiljnije pretnje.

«Iskreno rečeno, sve može biti oružje, uključujući naše ruke, kravate ili kaiševe. Mi sada gledamo šta je stvarna pretnja koja može da izazove katastrofalne posledice» i to nisu makazice ili šrafcigeri, već – bomba» ističe Kip Holi iz administracije za saobraćajnu bezbednost.

Putnicima i dalje neće biti dozvoljeno da unose upaljače, čekiće ili poluge. Medjutim, ležernija pravila kada je reč o makazicama i drugim malim predmetima ubrzaće aerodromsku kontrolu i redove koji nastaju za vreme praznične gužve.

Neki članovi Kongresa kažu da putnici treba da budu nervozniji nego ikada s obzirom na to da administracija za saobraćaj menja pravila.

«Bezbednost u saobraćaju ne bi trebalo da znači – slobodno unesite makaze na avion. Velika je greška zabraniti unošenje noževa u putničke kabine, a dozvoliti podjednako opasne makaze», upozorava kongresmen Edvard Marki.

Sindikat transportnih radnika, u kome su brojni članovi posade američkih kompanija, kažu da sada nije vreme da Administracija menja pravila o tome šta putnici smeju da unesu na avion.

«Ti predmeti mogu da se iskoriste protiv drugih putnika, protiv članova posade, i – ako je nešto juče smatrano oružjem, zar onda to nije oružje i danas?» pita stjuardesa Porša Vajt.

Sve dok oštrica nije duža od 10 centimetara, odgovor glasi – «ne, to se više ne smatra oružjem». Administracija za saobraćajnu bezbednost ocenjuje da će putnici biti bezbedniji ako se resursi agencije usmere na ozbiljniju terorističku pretnju - kao što su eksplozivi.

XS
SM
MD
LG