Linkovi

Novicki: Ni posle šest i po godina pozicija manjina na Kosovu nije bolja


Položaj manjinskih zajednica i odnos društva prema njima, posebno Srbima, daleko je ispod evropskih standarda, zato sam od šefa UNMIK-a zatražio da u narednih godinu dana, tačnije tokom procesa resavanja statusa, na celu institucije ombudsmana ostane neko iz redova medjunarodne zajednice, izjavio je u intervjuu Glasu Amerike uoči odlaska sa Kosova, ombudsman Marek Antoni Novicki.

U poslednjih pet godina, od kada je odlukom specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a, uspostavljena institucija ombudsmana, vise od deset hiljada ljudi zatražilo je intervenciju ili savet eksperata ove organizacije, zbog različitih oblika kršenja ljudskih prava ili zloupotrebe službenog položaja u okviru Privremene civilne administracije ili bilo koje centralne ili lokalne institucije na Kosovu, rekao je Marek Antoni Novicki. On je objasnio da je u više navrata upozoravao medjunarodnu i kosovsku javnost na položaj manjina, posebno Srba i Roma i da ni danas, posle šest i po godina od završetka sukoba, njihova pozicija nije bolja.

Novicki: Situacija je kao što sam rekao u više javnih nastupa i kroz izveštaje, a i u poslednjem pismu upućenom Sorenu Jesenu Petersenu, i dalje jako teška. Kada govorimo o promeni stvarnog ponašanja kosovskih Albanaca prema manjinama, ono se nije pokrenulo u pozitivnom smeru od 1999. godine, a ako je promena i bilo, one su isključivo, prema mom mišljenju, političkog karaktera i u cilju što bržeg odredjivanja finalnog statusa Kosova.

Glas Amerike: Da li se u takvim uslovima može računati na opstanak srpske zajednice i povratak prognanih?

Novicki: Ukoliko se nešto drastično ne izmeni, ne vidim perspektivu. Ovo je realnost koju ja i poslednjeg dana svog mandata moram da istaknem. Svima na Kosovu i izvan njega treba da bude jasno da je predstojeći period od najveće važnosti, a da je još mnogo nerešenih pitanja i problema. Bez obzira na političko rešenje, budućnost Kosova trebala bi da bude u Evropi, uz evropske demokratske standarde, vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava i, posebno, zaštitu prava manjina. Pred kosovskim zajednicama i njihovim liderima je mnogo posla kako bi pokrajina postala dom svih koji u njoj žive, ili koji nameravaju da se vrate, posle dugih godina izganstva.


XS
SM
MD
LG