Linkovi

Brisel očekuje da akteri u Crnoj Gori učestvuju u dogovoru o referendumu


Izaslanik visokog predstavnika EU Havijera Solane, Miroslav Lajčak saopštio je u utorak da je Brisel veoma zainteresovan za referendum u Crnoj Gori i izrazio očekivanje da će svi politički subjekti aktivno učestvovati u dijalogu radi postizanja dogovora o tom pitanju.

Solanin izaslanik Havijera je u razgovoru sa crnogorskim premijerom Milom Djukanovićem kazao da svoju ulogu vidi u "ostvarivanju potrebnog okvira za sprovodjenje referendumskog procesa, kako bi njegov ishod bio poštovan i široko prihvaćen Crnoj Gori i medjunarodnoj zajednici", saopšteno je poslije razgovora.

I Predsjedništvo Evropske unije snažno je danas preporučilo svim političkim snagama u Crnoj Gori da konstruktivno sarađuju jedni s drugima i sa ličnim izaslanikom evropskog predstavnika za referendum Miroslavom Lajčakom kako bi postigli konsenzus o referendumu.

Preporuke iz Brisela

U Briselu je istovremeno saopšteno kako Evropska unija podržava mišljenje i preporuke Venecijanske komisije o referendumu u Crnoj Gori i naglašava da Unija ima posebnu ulogu u podršci svim stranama u ovom procesu, koji svakako mora da bude u okviru Ustavne povelje Srbije i Crne Gore.

Ovom prilikom se iskazuje i podrsska novoimenovanom ličnom predstavniku visokog predstavnika EU, ambarsadoru Miroslavu Lajčaku.

Britansko Predsjedništvo EU u jednom od svojih posljednjih obraćanja javnosti u ovoj funkciji, prije nego što se vodjenje Unije ne preda zvaničnom Beccu, poziva sve poliičke snage u Crnoj Gori da konstruktivno saradjuju medjusobno i sa ličnim Solaninim predstavnikom, kako bi se postigao konsenzus o principima sprovodjenja refrenduma.

Takodje se sve strane pozivajju da se uzdrže od jednostranih akcija koje bi, upozorava se, mogle da umanje šanse za uspješan dijalog i nastojanja Evbropske unije usmjerena ka njegovom uspješnom završetku.

Sam referendum mora biti prihvaćen od svih ključnih političkih grupa u Crnoj Gori i od medjunarodne zajedice - poruka je koja naglašava važnost širokog prihvatanja kao uslov buduće političke stabilnosti Crne Gore i njenog uspješnog približavanja EU.

Prekid sjednice skupštine

Crnogorska Skupština prekinula je danas na zahjtev opozicije sjednicu četvtog redovnog zasjedanja i nastavak zakazala za četvrtak. Prosrpska opozicija zatražila je prekid zbog odluke crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića da zakaže vanrednu sjednicu parlamenta i predloži da se raspravlja o donošenju odluke o raspisivanju referenduma.

Funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković ocijenio je da je pravi razlog što je opozicija zatražila prekid - teškoća u kojoj su se našli nakon ubjeđivanja javnosti da neće biti referenduma. Kao dodatni problem opozicije, Vuković navodi i to da će, uprkos najavama da neće razgovarati sa vlastima, njeni lideri morati da uđu u dijalog o već izvjesnom referendumu.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović optužio je crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića da je zakazivanjem vanredne sjednice Skupštine u vezi sa referendumom onemogućio dijalog vlasti i opozicije i najavio dalje podjele u Crnoj Gori.

"Vujanović je ne samo odredio datum nego je i falsifikovao stavove Venecijanske komisije, onemogućavajući konstruktivan dijalog za koji je opozicija bila spremna", ocijenio je Bulatović.

Lider Narodne stranke Predrag Popović rekao je da zakazivanje vanredne sjednice crnogorske Skupštine za 7. februar sa predlogom za raspisivanje referenduma predstavlja prvi jednostrani potez u vezi sa referendumom i ocijenio da će to imati dalekosežne posljedice.

Stigao stav Venecijanske komisije

U Podgoricu je danas stigao stav Venecijanske komisije koja je pozvala vodeće političke snage u Crnoj Gori da se dogovore o većini potrebnoj za odluku o nezavisnosti na predstojećem referendumu o državnom statusu.

Komisija je navela da, zbog važnosti referenduma i potrebe da bude legitiman, glavne političke snage u Crnoj Gori treba da postignu dogovor o potrebnoj većini i zato predložila dijalog o tome.

Drašković: Status quo neodrživ

Povodom najnovijeg saopštenja Venecjanske komsije, šef diplomatije SCG Vuk Drasković je ocijenio da je sadašnje stanje u državnoj zajednici neodrživio, te je podržao inicijative da se odnosi Beograda i Podgorice u vezi sa državnim statusom zajednice što prije razriješe.

XS
SM
MD
LG