Linkovi

Senat produžio važnost takozvanog Patriotskog zakona na šest meseci


Sada je na Predstavničkom domu da glasa o tome, pre nego što zakonski tekst stigne na potpis predsedniku Bušu. Važnost Patriotskog zakona ističe 31. decembra, a kongres do tada mora da mu produži važnost.

Grupa senatora koji su blokirali glasanje o zakonskom predlogu o produženju spornih odredbi Patriotskog zakona ne žele da one isteknu 31. decembra. Umesto toga ovi senatori, većinom demokrate, ali i pojedini republikanci, žele da produže njihovo važenje za tri meseca kako bi se zakonodavcima omogućilo da u zakon unesu mere kojima bi se bolje zaštitile gradjanske slobode. Ova grupa senatora uputila je pismo lideru senatske većine, republikancu Bilu Fristu, koje je potpisalo 52 od ukupno stotinu senatora. Tuinicijativu predvodi demokratski senator iz Vermonta, Petrik Lejhi.

U pitanju su odredbe Patriotskog zakona koje se odnose na prisluškivanje i uvid u podatke o korišćenju biblioteka i poslovne podatke, za koje kritičari kažu da daju suviše ovlašćenja vladi. Sekretar za pravosudje, Alberto Gonzales, pobija te tvrdnje i navodi da postojeći zakonski predlog već sadrži elemente kojima se štite gradjanske slobode i da bi eventualne izmene mogle da ometu delovanje vladinih agencija.

XS
SM
MD
LG