Linkovi

Zapadni Balkan krupnim koracima napreduje prema ekonomskoj stabilnosti


Državna zajednica Srbija i Crna Gora, zajedno sa ostatkom balkanskog regiona, krupnim koracima napreduje prema ekonomskoj stabilnosti, ukazao je komesar za proširenje Oli Ren, uveren da će započeti proces pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju biti inicijator još značajnijeg progresa. Medjutim, još uvijek je snažan balast framentiranih tržišta regiona, koja, prema evropskom komesaru moraju ustupiti mesto zajedničkom trgovinskom području.

Na okruglom stolu ekonomiji Balkana i evropskim integracijama, održanom u Briselu pod pokroviteljstvom Evropske asocijacije privrednih komora, konstatovano je da se celi prostor Zapadnog Balkana, unutar različitih integracijskih aranžmana, kreće prema Evropskoj uniji- od početka pregovora sa Beogradom i Podgoricom, zatim sa Sarajevom, završnih pregovora o prijemu sa Zagrebom i, nedavno odobrenog kandidatskog statusa za Skoplje, svuda je evidentno približavanje i progres. Uz to, prema evropskom komesaru za proširenje, Oli Renu, koji je učestvovao na ovom skupu, Zapadni Balkan je jedinstven region sa šest i po procenata ekonomskog rasta, što ga, tvrdi Ren, čini " ekonomskim srcem Evrope".

Ren: Čini se da se isplatio proces stabilizacije i reformi- tu imam i neka lična iskustva. Kada sam otišao u Beograd na otvaranje procesa pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, 10. oktobra, kasnili smo u rezervaciji hotela za našu petočlanu delegaciju. Imali smo priličnih teškoća da dobijemo mesto u našem omiljenom hotelu jer je celi hotel bio "okupiran" sa oko 700 italijanskih biznismena, koji su tražili mogućnost za investiranjem u Srbiji. I pored odredjenih nepijatnosti kakave smo zbog toga imali, bio sam vrlo zadovoljan jer je očito reč o tome da se otvora bolja i jasnija budućnost za Srbiju i region".

Komesar Ren neglašava da, kada je reč o Srbiji, tu leži razlog za činjenicu da je Svetska banka nedavno proglasila Srbiju izuzetno povoljnom za pokretanje poslovnih poduhvata, povoljnijom nego 154 preostale zemlje sveta, obuhvaćene u tom istraživanju- sada je potrebno 15 radnih dana i depozit od 500 evra za pokretanje posla, dok je, godinu dana ranije, bilo potrebno 51 radni dan i 5000 evra depozita.

Sima je jasno da je preostalo još mnogo posla- veća poroduktivnost, konkurentnost roba iz regiona evropskim i svetskim i ispunjavanje visokih evropskih standarda kvalitete. I pored činjenice da je nedavno uspostavljeno zajedničko tržište energije, ključna zamerka regionu ostaje fragmentiranost nacionalnih tržišta, koja mora biti prevazidjena ukoliko se ozbiljno računa sa evropskom integracijskom opcijom. Komesar za proširenje najavljuje zato da će već početkom šestomesečnog perioda austrijskog predsedništva Unijom, Evroska komisija predložiti paket konkretnih mera koje će imati za cilj otvaranje tržišta država regiona i uklanjanje ekonomskih barijera.

XS
SM
MD
LG