Linkovi

Vujanović za 7. februar zakazao sjednicu parlamenta o referendumu


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović zakazao je za 7. februar naredne godine vanrednu sjednicu parlamenta, na kojoj bi tgrebalo da se odluči o raspisivanju referenduma o državnom statusu Crne Gore.

Vujanović nije predložio datum za održavanje referenduma, navodeći da tu mogućnost ostavlja dijalogu vlasti i opozicije.

Istovremeno je predložio predsjedniku Srbije i Crne Gore Svetozaru Maroviću da organizuje sastanak sa najvišim funkcionerima članica kako bi se vidio stav zvaničnika Srbije o odnosima dvije članice kao nezavisnih država.

Vujanović je napomenuo da preporukom Evropske unije (EU), koju je evropska trojka prezentirala Crnoj Gori 9. novembra ove godine, sugerisano da se referendum ne zakazuje prije nego što Venecijanska komisija ocijeni demokratske standarde referenduma.

»Venecijanska komisija je svoj nalaz sa preporukama usvojila 16. decembra ove godine tako da sam uvažio navedenu sugestiju EU«, rekao je Vujanović na konferenciji za novinare na Cetinju, ističući da je preporukom EU ukazano na potrebu dijaloga vlasti i opozicije u Crnoj Gori i dijaloga vlasti Crne Gore i Srbije koju takođe treba uvažiti.

”Dan održavanja referenduma ne može biti prije proteka 45 dana od donošenja odluke o održavanju referenduma niti nakon kraja aprila 2006. godine kada je obavezno održavanje lokalnih izbora«, precizirao je Vujanović.

U Crnoj Gori je inače u ponedjeljak obilježena 100-ta godišnjica donosenja prvog Ustava . Šef parlamenta Ranko Krivokapić tim je povodom izjavio “da je došlo vrijeme da Crna Gora bude "potpuno svoja" i da se vrati u porodicu evropskih naroda”.

U Podgorici, na otkrivanju spomenika Kralju nikoli, sedmom crnogorskom vladaru iz dinastije Petrovića, premije Milo đukanović je rekao kako je “Crna Gora odlučna da obnovi državnicko djelo Knjaza i Kralja Nikole - crnogorsku državu i njen medunarodni suverenitet”.

XS
SM
MD
LG