Linkovi

Dolazeće austrijsko predsjedništvo EU najavljuje evropsku perspektivu Balkana


Dolazeće austrijsko predsjedništvo EU obećava da će Unija pod njegovim vođenjem biti u znaku stabilnosti i akcije. Kada je riječ o proširenju, obećava se nastavak politike utvrdjene na Solunskom samitu, koja za Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu.

Austrija, koja će od Velike Britanije od početka naredne godine preuzeti vodjenje Evropske unije, namjerava da podrži obećanje dato Zapadnom Balkanu o sigurnoj budućnosti. Medjutim, kako je to i ranije naglašeno, a posebno nakon obazrivih i uslovnih prespektiva, izrečenih na posljednjem samitu evropskih šefova država i vlada, mjeriće se svaki korak država Zapadnog Balkana i ocjenjivati svaki progres načinjen prema evropskim institucijama.

Austrija namjerava da, u granicama mogućnosti predsjadavajućeg Unije, potvrdi očekivanja balkanskih država i podrži region u integracijskom procesu.

“Posebna pažnja se mora obratiti na cijeli balkanski region, posebno kada je riječ o evropskom kontekstu. Veoma sam zadovoljna kada vidim da su moje kolege odlučne da rade na Balikanu, a Austrija će biti u prilici da tokom predsjedništva organizuje nekoliko ministarskih susreta na kojima će imati priliku da učestvuju i kolege sa Zapadnog Balkana. Dosta toga je utvrdjeno na Solunskom samitu, kada je riječ o evropskim prespektivama, ali značajan dio posla još bi trebalo da se obavi - podrškom balkanskim državama u različitim oblastima, i ukupno, podrškom u evropskim integracijama", kaže šef austrijske diplomatije, Ursula Plasnik:

"Medjutim, ni danas nije dat odgovor na novouspostavljenu formulaciju " kapaciteta prijema" Evropske unije, tek uvedenu, a koja ostavlja mogućnost Brisela da se na nju pozove, u slučaju odluke da se proširenje zaustavi u nekoj, bilo kojoj fazi procesa.

Umjesto toga i austrijski predstavnici, a sa njima i zvaničnici Finske, koja će naslijediti predsjedništvo od zvaničnog Beča, poručuju zb državama da nastave sa refpormama i progresom, stabilizacijom države i ekonomije, što će ih učiniti zrelim kandidatima za evropsko društvo.

XS
SM
MD
LG