Linkovi

Film Stivena Spilberga «Minhen»


Odluka Stivena Spilberga da snimi film o lovu na Palestince koji su za vreme Olimpijskih igara u Minhenu uzeli izraelske sportiste za taoce i ubili njih 11, ovog popularnog reditelja je dovela u centar političke oluje.

Glavni junaci su agenti izraelske obaveštajne službe Mosad čiji je zadatak da pronadju i eliminišu Palestince odgovorne za masakr u Minhenu. Spilberg je već snimao politički motivisane filmove, kao što su «Šindlerova lista» i «Amistad», ali «Minhen» zalazi na mnogo osetljiviju teritoriju - izraelsko-palestinski konflikt koji je još u toku, i tema je kojom se Holivud gotovo nikada nije bavio. Istovremeno, film o moralnim posledicama odmazde odražava neke od dilema vezanih za američki rat protiv terorizma.

Spilberg naglašava da nije želeo da zagovara pasivnost, već da njegov film pokazuje da je ponekad ispravan odgovor na nasilje ipak odgovor koji vas suočava sa teškim pitanjima, i donosi drugačije rezultate od onih koje smo želeli. Spilbergovo ostvarenje su već kritikovale neke jevrejske grupe koje smatraju da on moralno izjednačava teroriste sa ljudima poslatim da ih ubiju. Film «Minhen», koji je kandidovan za nagradu Zlatni globus a važi za ozbiljnog kandidata za Oskara, počinje da se prikazuje 23. decembra.

XS
SM
MD
LG