Linkovi

Reklamiranje brze hrane ima veliki uticaj na dečiju ishranu


Preterana gojaznost kod američke dece učetvorostručila se u poslednjih 25 godina. Najnovije istraživanje pokazalo je da bi reklame na televiziji mogle da budu glavni krivac. U izveštaju se navodi da je reklamiranje brze hrane ima veliki uticaj na dečiju ishranu.

TV oglasi za hranu namenjenu deci utiču na ono što ona biraju da jedu. To se navodi u novom istraživanju grupe naučnika iz Medicinskog instituta. Majkl Mekginis kaže da reklame utiču na decu na nekoliko načina.

«One utiču na njihove potrebe, utiču na njihove zahteve od roditelja i na ono što konzumiraju».

Prošle godine industrija hrane potrošila je 10 milijardi dolara na reklame za decu. Većina reklama namenjenih deci oglašava hranu sa malo, ili bez nutricionih vrednosti, kao što su zasladjene cerealije, gazirani napitci i obroci brze hrane. U njima se koriste popularni crtani likovi koji još više privlače decu. Studija navodi da bi industrija hrane trebalo da podigne na viši nivo svoje reklamiranje, kako bi promovisala zdraviji način ishrane. U industriji hrane ističu da oni to već rade. Ričard Martin je iz Udruženja proizvodjača hrane.

«U krajnjoj liniji, zdrava hrana donosi zdrav profit i kompanije to shvataju. Mislim da činjenica da 98 odsto glavnih proizvodjača hrane iznosi na tržište zdravije proizvode, govori sama za sebe».

Ipak, ima i promena. Lik iz crtanog filma Sundjer Bob Kockalone sada reklamira spanać, a Bluz Kluz se može videti na tetrapacima za mleko. U svakom slučaju, u studiji se navodi da je broj novih prehrambenih proizvoda namenjenih deci porastao sa 52 u 1994. godini, na skoro 500 novih proizvoda prošle godine. Pojedini nutricionisti ističu da tu industriju treba regulisati. Izveštaj poziva vladu da nadgleda tržište hrane u naredne dve godine i predlaže da, ukoliko kompanije značajno ne promene način prodaje hrane za decu, Kongres interveniše. Medjutim, jedan roditelj kaže da je ona isključivo odgovorna za ono što jedu njena deca.

«Mogu da plaču koliko god žele, ali od mene zavisi da li ću ja to da im kupim ili ne».

Medjutim, deca nisu bombardovana samo televizijskim reklamama. Stručnjaci smatraju da slike kompjuterskih igrica takodje podstiču decu na brzu hranu. A reklameri koriste kupone za popust, promocije u prodavnicama i očekuju da deca medju sobom prenose informacije kako bi zadobila svoje roditelje, da im kupe ono što žele.

XS
SM
MD
LG