Linkovi

Preko devet miliona imigranata u SAD boravi ilegalno


U jednoj nedavno objavljenoj studiji navodi se da je broj imigranata u Americi veći nego ikada ranije u istoriji, ali da se milioni tih imigranata u zemlji nalaze ilegalno. To će sigurno dati nove argumente suprotstavljenim stranama u debati o ilegalnoj imigraciji u SAD.

Nekvalifikovani radnici predstavljaju samo mali deo od ukupno 35 miliona imigranata koji trenutno žive u SAD. Procenjuje se da preko devet miliona imigranata u SAD boravi ilegalno. To su podaci objavljeni u studiji Centra za proučavanje imigracije u kojoj se takodje pominje da se u poslednjih pet godina u Ameriku doselilo oko osam miliona novih imigranata. To je najveći broj imigranata koji su došli u Ameriku u jednom petogodišnjem periodu. U studiji Centra se takodje navodi da najveći broj imigranata potiče iz Meksika - 31 odsto, a za njime slede doseljenici iz zemalja istočne Azije - 18 odsto. Direktor istraživanja u ovom Centru, Stiven Kamarota, kaže da se imigranti, i legalni i ilegalni, suočavaju sa preprekama ne zbog toga što ne žele da rade, već zbog nedostatka obrazovanja.

«Procenjujemo da 35 hiljada domaćinstava ilegalnih imigranata koristi bar jedan od ključnih programa socijalne zaštite. Istovremeno, takodje procenjujemo da 48 odsto legalnih imigranata, koji nisu završili srednju školu, takodje koriste neke programe socijalne zaštite. Legalizacija statusa nije garancija za uspeh u Americi, ukoliko nemate potrebno obrazovanje,» kaže Kamarota.

Pitanje - šta učiniti u pogledu legalizacije statusa imigranata koji su već u zemlji i kako ujedno ojačati kontrolu na granicama je u centru debate o imigraciji u SAD. Predsednik Buš predlaže uvodjenje specijalnog programa za gostujuće radnike, koji bi omogućio i sadašnjim ilegalnim imigrantima da privremeno nadju legalno zaposlenje u SAD.

«Nećemo biti u stanju da efikasno primenimo naše imigracione zakone dok ne uvedemo program za privremene radnike. Program koji predlažem ne bi sadržao automatsku garanciju za sticanje državaljanstva niti bi predstavljao amnestiju za ilegalne imigrante. Ja sam protiv amnestije. Nagraditi one koji su prekršili zakon ohrabrilo bi druge da čine to isto i značilo bi nastavak pritiska na našim granicama,» kaže predsednik Buš.

Drugi smatraju da bilo bolje prihvatiti realnost i legalizovati sve imigrante koji se već nalaze u zemlji. Medjutim, Stiven Kamarota smatra da to ne bi rešilo problem.

«To ne bi rešilo problem rasprostranjenog siromaštva ili statusa blizu siromaštva, korišćenja beneficija sistema socijalne zaštite i nedostatka zdravstvenog osiguranja,» kaže Kamarota.

Predstavnički dom se, u medjuvremenu priprema da razmotri zakonski predlog o jačanju pogranične bezbednosti i povećanju kazni za krijumčare ljudi kao i za same ilegalne imigrante.

XS
SM
MD
LG