Linkovi

Admiral Hari Ulrik: Neophodno nastaviti posao na ispunjenju standarda na Kosovu


Komandant južnog krila NATO američki admiral Hari Ulrik izrazio je u Beogradu u razgovoru sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem uverenje da su međunarodne snage na Kosovu sposobne da osiguraju bezbednost svih stanovnika te pokrajine.

“Imam puno poverenje u snage Kfor”, izjavio je Ulrik na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i istakao da je komanda NATO u Napulju spremna na jačanje saradnje sa Srbijom i Crnom Gorom.

Predsedik Srbije Boris Tadić je rekao da su on i komandant Ulrik u razgovoru iskazali spremnost da učine sve što je neophodno da spreče eventualno izbijanje nasilja na Kosovu i Metohiji.

“Učinićemo sve da sprečimo nasilje, a naše telefonske veze će biti otvorene 24 sata”, naglasio je Tadić. On je izrazio nadu da će saradnja izmedju SCG i NATO ostvarena tokom martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji prošle godine odvratiti one koji bi želeli da opet pribegnu nasilju.

Tadić je istakao da su Kfor i komanda NATO u Napulju u ovom trenutku suštinska garancija za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji. Ulrik je naveo i da je neophodno nastaviti posao na ispunjenju standarda međunarodne zajednice na Kosovu.

Sa komandantom Združenih snaga NATO-a, komande u Napulju, admiralom Harijem Ulrikom,Ministar razgovarali su ministar odbrane SCG Zoran Stanković, zamenik ministra Vukašin Maraš i načelnik Generalštaba Vojske SCG general - potpukovnik Ljubiša Jokić.

Na sastanku je razmotrena bezbednosna situacija u regionu, sa težištem na stanju na Kosovu i Metohiji i jugu Srbije, nastavak unapređenja dobre saradnje Vojske SCG i Kfora, kao i ostala pitanja značajna za razvoj saradnje sa NATO- om. Istovremeno, predstavljen je i dostignuti nivo reformi sistema odbrane SCG.

XS
SM
MD
LG