Linkovi

Tokom svoje iznenadne posete Bagdadu američki potpredsednik Čejni pohvalio izbore u Iraku


Potpredsednik Čejni je ocenio da je učešće iračkih birača na parlamentarnim izborima bilo izvanredno, dodavši da su izbori od ključne važnosti kako bi Irak izgradio političku strukturu za samoupravu u državi koja će ujediniti celokupnu populaciju i kako bi nova vlada preuzela odgovornost za bezbednost. Čejni je to rekao u Bagdadu posle susreta sa američkim vojnim komandantima i iračkim predsednikom Džalalom Talabanijem i premijerom Ibrahimom al-Džafarijem. Poseta je držana u strogoj tajnosti, do te mere da čak i irački lideri nisu bili upoznati sa njom sve do samog susreta sa potpredsednikom Čejnijem. Prilikom obilaska vojnih objekata u Bagdadu i okolini, potpredsednik Čejni je ponovio svoju ranije iznetu tvrdnju da preuranjeno povlačenje američkih snaga iz Iraka nije realistična opcija.

U medjuvremenu, državni sekretar Kondoliza Rajs je iznela sličnu pozitivnu ocenu izbora u Iraku u današnjem programu emisije NBC.

«Smatramo da će se Iračani sada angažovati u procesu koji će im omogućiti da uspostave široko reprezentativnu vladu. To je irački proces i svi Iračani sa kojima razgovarate shvataju da je to njihova prava šansa da se izgradi jedinstveni Irak čiji će svi biti deo.

Mada mislim da formiranje vlade neće biti lako, sunitski, šiitski i kurdski lideri sa kojima sam razgovarala kažu da je njihov cilj da nadju ljude iz svih zajednica sa kojima će moći da saradjuju.»

Medjutim, jedan od vodećih demokratskih senatora, Džo Bajden iz Delavera, izjavio je u programu mreže CBS da izbori, sami po sebi, neće rešiti problem Iraka. Bajden je podsetio da rezultati izbora nisu poznati i da je za sada nemoguće znati kakvu vladu će Irak dobiti.

«Izbori su neophodni, ali nisu dovoljni. Narednih šest meseci će pružiti odgovor. Dve važne stvari su sledeće: kako će ta vlada izgledati i, drugo, ako u roku od šest meseci ne bude usvojen novi kompromisni ustav, koji će podržati i suniti, imaćemo pravi gradjanski rat.»

Veruje se da je na izbore izašlo preko 70 odsto Iračana sa pravom glasa, ali se rezultati očekuju tek za dve nedelje. Sledeće odredište bliskoistočne turneje potpredsednika Čejnija biće Kabul, gde će prisustvovati prvoj sednici novoizabranog parlamenta.XS
SM
MD
LG