Linkovi

Detlef Melis direktno optužio Siriju da stoji iza februarskog atentata


Detlef Melis direktno optužio Siriju da stoji iza februarskog atentata

Šef komisije UN-a koja istražuje ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja, Detlef Melis, direktno je optužio Siriju da stoji iza februarskog atentata. U intervjuu objavljenom u saudijskom dnevniku Ašark al-Avsat, odlazeći istražitelj UN-a izjavio je da su sirijske vlasti odgovorne za Haririjevu smrt, i dodao da smatra da postoji veza izmedju tog zločina i ubistva istaknutog libanskog političara i izdavača Gebrana Tuenija prošlog ponedeljka. Melis je u četvrtak pdneo ostavku na mesto šefa komisije, kojoj je Savet bezbednosti produžio mandat na još šest meseci. Njena istraga, medjutim, neće obuhvatati Tuenijevo ubistvo niti druge nedavne napade na kritičare Sirije u Libanu.

Front iračkog saglasja spreman da udje u koaliciju sa šiitima i Kurdima

Lider iračkih Sunita, Adnan al-Dulaimi izjavio je da je njegova stranka, Front iračkog saglasja, spremna da udje u koaliciju sa šiitima i Kurdima u novom parlamentu. On je izjavio da je formiranje snažne koalicije važno za zaštitu prava svih Iračana. Mnogi posmatrači nadaju se da bi snažnije političko učešće iračke sunitske manjine pomoglo da se ublaže verske tenzije, i smiri pobuna u Iraku. Predsednik Buš u petak je izjavio da je veliki odziv Sunita na iračkim parlamentarnim zborima ohrabrujući znak, ali da Iraku predstoji još mnogo posla.

Lideri EU usaglasili novi budžet

Lideri EU jutros su usaglasili novi budžet unije nakon što je Britanija načinila najvažniji ustupak. Britaniji se već 20 godina iz evropskog budžeta vraća deo novca koji uplaćuje, a britanski premijer Toni Bler pristao je da se britanski udeo smanji za gotovo 13 milijardi dolara. Bler je pregovore opisao kao veoma teške, dok je poljski premijer Kažimir Marčenkievič istakao da je budžet usaglašen u duhu solidarnosti. Nemački kancelar Angela Merkel odigrala je ključnu uloguu pregovorima. Šestogodišnji plan previdja milijarde dolara pomoći za razvoj novih članicama iz istočne Evrope.

Britanska policija traga za lopovima koji su ukrali skulpturu ”Sagnuta figura“

Britanska policija traga za lopovima koji su ukrali veliku bronzanu skulpturu «Sagnuta figura», slavnog Henrija Mura. Vlasnik skulpture je «Fondacija Henri Mur», a vrednost umetničkog dela procenjena je na više od četiri miliona dolara. Kradljivci su u noći izmedju četvrtka i petka ušli u prostorije fondacije u Hertforširu, natovarili skulpturu na kamion i pobegli. Fondacija «Henri Mur» ponudila je novčanu nagradu za informacije koje bi dovele do pronalaska skulpture.

XS
SM
MD
LG