Linkovi

U Crnoj Gori brojne reakcije na Izveštaj Venecijanske komisije


Vladajuća Demokratska partija socijalista ocijenila je da su, poslije izvještaja VK, otkonjene sve nedoumice i da će opozicija prihvatiti poziv vlasti da zajedno razgovaraju o organizovanju referenduma o državnom statusu Crne Gore.

"Poslije sjednice VK otklonjeni su svi politički razlozi koji su smetali opoziciji da sjednemo za zajednički sto i zajedno razgovaramo", rekao je portparol DPS-a Predrag Sekulić.

Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić pozdravio je Izvještaj VK i ocijenio da je on dobra šansa da se pregovara sa opozicijom o organizovanju izjašnjavanja.

Funkcioner Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović, koji je u ime opozicije učestvovao na sjednici, kazao je da je VK jasno saopštila da je dio međunarodnih standarda da najmanje 50 odsto registrovanih birača mora izaći na referendum o nezavisnosti.

„Značajno je i to što je naglašeno da se na eventualnom referendumu može postaviti samo jedno i to potpuno jasno pitanje, koje nema u sebi ničeg skrivenog da bi moglo da zavara građane", kazao je Kaluđerović.

Lider Narodne stranke Predrag Popović kazao je da su u toj partiji prijatno iznenađeni stavovima VK, ocjenjujući da je na sjednici samo pojašnjeno ono što se u izjavama čelnika crnogorskog režima tumačilo na dvosmislen način.

Član VK iz Crne Gore Srđan Darmanović ocijenio je kako je pojašnjeno da je dogovor među partijama poželjna opcija i da je to podiglo legitimitet čitavog procesa, ali nije stavljeno kao uslov i izbjegnuta je tvrda formulacija.

Crnogorska vlast planira da referendum, na kojem građani treba da se izjasne o nezavisnosti, organizuje na proljeće naredne godine.

XS
SM
MD
LG