Linkovi

Napredak na pregovorima Svetske trgovinske organizacije u Hong Kongu


Ministri pojedinih zemalja u razvoju pozdravili su , kako su naveli, postignut napredak na pregovorima Svetske trgovinske organizacije u Hong Kongu.

Medjutim, upozorili su da će nekoliko narednih sati biti od presudne važnosti da bi se ostvario postavljeni cilj nalaženja načina za primenu plana za iskorenjivanje svetskog siromaštva putem slobodne trgovine.

Ministri trgovine kažu da su postigli skroan napredak na planu liberalizacije globalne trgovine. To saopštenje je objavljeno pošto je Svetska trgovinska organizacija objavila novu deklaraciju, kojom se odredjuje privremeni datum, 2010. godina, do kada bi bogate zemlje trebalo da prestanu da subvencionišu izvozne poljoprivredne proizvode. Indijski ministar trgovine, Kamah Nat, rekao je da kompromisno rešenje predstavlja korak napred u rešavanju zastoja, povodom zahteva zemalja u razvoju da bogate zemlje ukinu sve poljoprivredne subvencije.

«Samit ministara u Hong Kongu imao je za cilj da odredi smer akcije. Kako je sada odredjen pravac, treba da dobijemo na zamahu. Mi sada ne možemo da dozvolimo da se sa takvom nepravdom nastavi».

Predstavnici pojedinih zemalja u razvoju smatraju da nacrt još uvek ne ide dovoljno daleko kada je reč o poljoprivrednim subvencijama. Predstavnik Evropske unije izjavio je da nacrt «nije izbalansiran» i da još treba razgovarati o tom pitanju.

U medjuvremenu su protesti protiv Svetske trgovinske organizacije postali nasilni. Ispred konvencijskog centra, gde su se nalazili učesnici i novinari, policija je nastojala da rastera demonstrante. Veliki deo grada je zatvoren, kao i putevi, a gradski prevoz je obustavljen.

XS
SM
MD
LG