Linkovi

Buš ovlastio tajno prisluškivanje i nadzor američkih gradjana


Navodi se da je predsednik rekao da je prisluškivanje pomoglo da se spasu životi Amerikanaca i da će se ta praksa nastaviti.

Nakon što je odbio da komentariše tvrdnje koje su se prvo pojavile u jučerašnjem izdanju Njujork Tajmsa, predsednik Buš je danas potvrdio da je ovlastio prisluškivanje nakon erorističkih napada 11. septembra 2001. u Njujorku i Vašingtonu.

On je rekao da je to ovlašćenje bilo u skladu sa američkim zakonom i Ustavom, i da je bilo usredsredjeno samo na pojedince povezane sa Al Kaidom i drugim terorističkim organizacijama.

“Pre nego što smo presretali te komunikacije, administracija je imala podatke kojima je ustanovljena jasna povezanost sa tim terorističkim mrežama. To je tajni program, koji je od presudne važnosti za nacionalnu bezbednost. Cilj je da se otkriju planovi i spreče teroristički napadi protiv SAD i prijateljskih i savezničkih država. ”

U oštroj radio poruci koja je uživo emitovana iz Bele kuće, predsednik je rekao da su medijski izveštaji o postojanju tajnog programa dali neprijateljima Amerike informacije koje ne bi trebalo da imaju.

“Neovlašćeno otkrivanje tih napora nanosi štetu našoj nacionalnoj bezbednosti i dovodi naše gradjane u opasnost. Objavljivanje poverljivih podataka je ilegalno, pomaže našim neprijateljima i ugrožava našu zemlju.”

Republikanci i demokrate u Kongresu se zalažu za istragu o tome da li se prisluškivanjem krše zakoni kojima se štite gradjanske slobode Amerikanca, dok predsednik tvrdi da je njegova dužnost da osigura da se prisluškivanje nastavi.

“Takvo ovlašćenje je važno orudje u ratu protiv terorizma, i ključno za spasavanje američkih života. Američki narod od mene očekuje da učinim sve što je u mojoj moći u skladu sa zakonima i ustavom da ih zaštitimo, kao i njihova gradjanska prava, i to ću nastaviti da radim sve dok sam predsednik SAD.”

Predsednik Buš je rekao da je ovlastio prisluškivanje više od 30 puta od 11. septembra 2001. U svakom razmatranju slučajeva, koje se obavlja otprilike svakih 45 dana, učestvuju sekretar za pravosudje, savetnik Bele kuće, kao i generalni inspektor Agencije za nacionalnu bezbednost.

Predsednik Buš je rekao da su kongresni lideri obavešteni više od desetak puta o prisluškivanju koje je sprovodila Agencija za nacionalnu bezbednost. On je dodao da angažovani obaveštajni agenti, kako se izrazio, prolaze kroz «detaljnu obuku» da bi se striktno pridržavali propisa njegove autorizacije.

Agencija za nacionalnu bezbednost je glavna američka agencija koja se bavi elektronskom i satelitskom špijunažom, i ima budžet veći od poznatije Centralne obaveštajne agencije.

Tajni program za prisluškivanje je obelodanjen na dan kada su republikanski lideri u Sentu nastojali da obnove niz antiterororističkih zakona širokog obima poznatih kao Patriotski akt. To nastojanje republikanaca nije uspelo posto su demokrate i neki republikanci naveli da se tim zakonom ne obezbedjuje dovoljna zaštita gradjanskih prava. Predsednik Buš je rekao da je blokiranje Patriotskog akta čista politka.

“Ta odluka je neodgovorna i ugrožava živote naših gradjana. Senatori, koji vrše opstrukciju, moraju prestati taktiku odugovlačenja, a Senat mora da glasa da bi ponovo ovlastio Patriotski zakon. U ratu protiv terorizma, ne možemo biti bez tog zakona ni jedan trenutak. ”

Protivnici Patriotskog zakona kažu da se njime daju prevelika ovlaščenja administraciji da sprovodi tajne istrage i dobija lične i zdravstvene podatke. Rok 16 glavnih klauzula Patriotskog akta će isteći do kraja ove godine. Predsednik Buš je rekao da se ta ovlašćenja moraju produžiti jer opasnost od terorizma neće isteći za dve nedelje.

XS
SM
MD
LG