Linkovi

Članovi Srpskog kokusa uputili pismo predsedniku Bušu


Grupa američkih kongresmena, članova srpskog kokusa, uputila je pismo predsedniku Bušu izražavajući podršku srpskim demokratskim institucijama i liderima, a posebno predsedniku Borisu Tadiću, pred pregovore o budućnosti Kosova. Kongresmeni takodje ističu da rešenje statusa Kosova treba da bude prihvatljivo za obe strane, i rezultat kompromisa Beograda i Prištine.

Pismo predsedniku Bušu uputio je kongresmen Den Barton, kao predsedavajući srpskog kokusa, a potpisali su ga kongresmeni Trent Frenks, Tomas Tankredo, Majk Pens i Džim Velš. Izražavajući zahvalnost predsedniku Bušu zbog predanosti borbi za demokratiju, oni naglašavaju da će rešenje osetljivog pitanja Kosova iziskivati njegovo odlučno liderstvo i direktnu podršku. Kao članovi dvostranačkog kokusa u kome se nalaze predstavnici oba doma Kongresa, potpisnici pisma ističu da je potrebno definisati odredjene principe kako bi se obezbedilo najbolje moguće rešenje za budućnost Kosova i celog regiona.

“Ti principi obuhvataju izražavanje pune i nepokolebljive podrške predsedniku Srbije Borisu Tadiću kao lideru srpskih demokratskih snaga. Mi odlučno podržavamo tog hrabrog čoveka, kao dobrog prijatelja SAD, dok nastavlja da se suočava sa srpskim Radikalima i drugim ultra-nacionalistima koji Srbiju žele da vrate na tamni put iz 90-ih godina” navode kongresmeni.

Oni dodaju da je neophodno obezbediti zaštitu raseljenih Srba i drugih manjina na Kosovu, raditi na zaštiti manjinskih prava, i da manjinskom stanovništvu treba obezbediti pristup njihovoj imovini, kulturi i nasledju na Kosovu. U pismu predsedniku Bušu kongresmeni takodje naglašavaju da je neophodno Srbima i drugim manjinama na Kosovu obezbediti garantovani nivo decentralizacije, i druge posebne privilegije u kosovskom parlamentu i drugim demokratskim institucijama kako bi se obezbedilo njihovo uspešno učešće u političkom, društvenom i ekonomskom životu na Kosovu. Potpisnici pisma na kraju podvlače da konačno rešenje kosovskog pitanja mora da bude prihvatljivo za sve strane, a posebno za Beograd i Prištinu.

XS
SM
MD
LG