Linkovi

Predstavnički dom podeljen u pogledu zakona o bezbednosti granica


Predstavnički dom američkog Kongresa priprema se da glasa o zakonskom predlogu za koji neki tvrde da će biti prvi korak da se spreči nekontrolisani priliv doseljenika u SAD, a i da se poboljša bezbednost američkih granica. Medjutim, Demokrate, a i neki Republikanci, smatraju da ta zakonska mera neće biti efikasna.

Reforma zakona o useljavanju nalazi se na vrhu liste domaćih priorieta predsednika Buša koji se nada da će Kongres iduće godine usvojiti dalekosežne mere na tom planu. U medjuvremenu, zakonodavci iz predsednikove Republikanske stranke, odlučili su da poguraju rad na tom zakonu jer znaju da je to vrlo osetljivo pitanje za birače u SAD gde trenutno ilegalno boravi, kako se procenjuje, izmedju 10 i 11 miliona stranaca. Prema zakonskom predlogu koji su formulisali Republikanci u Predstavničkom domu, sve američke kompanije bi morale da provere boravišni status svojih zaposlenih, dok bi kazne za zapošljavanje onih, koji u SAD ilegalno borave, bile znatno povećane. Zakonskim predlogom se takodje predvidja da se protiv osoba koje udju u SAD, pošto su prethodno bile proterane iz ove zemlje, pokrene krivični postupak. U okviru debate koja je počela, Demokrate u Predstavničkom domu su požurile sa kritikom. Prema rečima vodje Demokrata u Kongresu, Nensi Pelosi:

“Tom merom milioni doseljenika bi bili proglašeni kriminalcima i bili sprečeni da legalizuju svoj status. Ta mera bi takodje omela pokušaje da se sprovede istinska reforma imigracionog sistema.”

Neki Republikanci su se pridružili Demokratama, kao Kongresmen iz države Arizone, Dzim Kolbi:

“Zakonska mera o kojoj raspravljamo danas ni na koji način ne rešava problem. Šta više, gora je od statusa kvo jer pokušava da obmane javnost da mi, kao, radimo nešto da obezbedimo granice dok u stvari, ne radimo ništa osim što tračimo i pare i reči.

Zagovornici zakonskog predloga, medjutim, smatraju da bi se njime osujetilo ilegalno useljavanje i istovremeno učvrstili aspekti takozvanog “patriotskog zakona” usvojenog u borbi protiv terorizma. Prema rečima republikanskog Kongresmena iz države Džordžije, Toma Prajsa:

“Zar se ovde ne radi o podnošenju računa? Oni koji prekrše naše imigracione zakone moraju da snose konsekvence. Oni koji zapošljavaju ljude bez papira, moraju da snose posledice. A i oni koji okreću glavu i tvrde da problem ne postoji, takodje bi trebalo da snose odgovornost.”

Debata će se svakako nastaviti. Čak i kad bi Predstavnički dom usvojio zakonski predlog, o njemu će Kongres odlučiti tek pošto bude razmotren i u Senatu.

XS
SM
MD
LG