Linkovi

Sjedinjene Države i Evropa se medjusobno optužuju na trgovinskom planu 


Trgovinski komesar Evropske unije kritikovao je svoje partnere na pregovorima Svetske trgovinske organizacije u Hong Kongu, optuživši ih da ne pružaju prihvatljive ponude. Medjutim, Sjedinjene Države i druge zemlje kritikuju Evropu zbog toga što ignoriše veliki broj zahteva na poljoprivrednom planu.

Trgovinski komesar Evropske unije, Peter Mendelson, koji predvodi jednu od 149 delegacija na ovonedeljnom sastanku, danas je bio kratak i jasan u opisu američkih pregovarača na sastanku u Hong Kongu:

”Oni nisu još ni na početnoj poziciji. To je problem koji imamo.“

Sjedinjene Države su se priključile mnogim manje razvijenim zemljama u vršenju pritiska na Evropu da otvori svoja poljoprivredna tržišta za proizvode iz inostranstva. Mendelson optužuje Sjedinjene Države da su usvojile ”taktički“ a ne ”realistični“ pregovarački stav. Evropski pregovarači kažu da Sjedinjene Države i druge bogate zemlje moraju da učine više da smanje subvencije izvoza koje remete trgovinsku razmenu. Zemlje u razvoju, koje formiraju grupu pod nazivom G-20, žele da Evropska unija postavi rok za okončanje sopstvenih izvoznih subvencija. Mendelson se žali da zemlje grupe G-20 nisu voljne da u zamenu za to otvore svoja tržišta evropskim proizvodima i uslugama.

”Brazil mi je sinoć u bar tri navrata jasno stavio do znanja ... da u ovoj rundi neće biti nikakvih ponuda niti koncesija od strane Brazila ili grupe G-20. Apsolutno nikakvih.“

Američki pregovarači kažu da Evropa do sada nije adekvatno uzvratila na predlog o smanjenju subvencija koji je Vašington izneo u oktobru. Džil Gerber, koji na ovim razgovorima predstavlja američkog senatora Čaka Graslija, ključnu ličnost u Vašingtonskoj trgovinskoj politici, kaže da će predsednik Buš uskoro imati manje fleksibilnosti u sklapanju sporazuma sa Evropljnima.

” Izgleda da neki učesnici na ovim razgovirima ne shvataju da Kongres ima vrlo veliku ulogu u trgovinskim sporazumima.“

Predsednikova pregovaračka ovlašćenja za odluke po kratkom postupku ističu 2007.godine i morala bi biti obnovljena glasanjem u Kongresu. Senator Grasli kaže da bi Vašington mogao više da se založi za regionalne i bilateralne trgovinske sporazume ukoliko ovonedeljni pregovori ne dovedu do pozitivnog ishoda. Sjedinjene Države bi takodje mogle staviti veći naglasak na sporazume u okviru Azijsko-pacifičke grupe za ekonomsku saradnju, ili APEC-a, organizacije ne obuhvata Evropu, a čiji udelo u svetskoj trgovini iznosi 48%.

XS
SM
MD
LG