Linkovi

2005. obeležena ekstremnim vremenskim prilikama i prirodnim katastrofama


Svetska meteorološka organizacija u svom godišnjem izveštaju navodi da je protekla godina bila druga najtoplija otkako se beleže podaci o temperaturi.

Svetska meteorološka organizacija ocenjuje da je protekla godina bila obeležena ekstremnim vremenskim prilikama i prirodnim katastrofama. Generalni direktor organizacije, Mišel Žaro, kaže da kombinacija rekordno snažnih uragana, cunamija u Pacifiku i zemljotresa u Pakistanu čini proteklu godinu ekstremnom u pogledu broja žrtava i ekonomskih gubitaka.

«U proteklih 12 meseci preko 350 hiljada ljudi je izgubilo život kao rezultat prirodnih katastrofa. Ekonomski gubici bili su ogromni - verovatno preko 200 milijardi dolara što takodje predstavlja rekord.»

U svom godišnjem izveštaju, SMO navodi da su u mnogim delovima sveta zabeležene rekordno visoke temperature. Na primer, 2005. je bila najtoplija zabeležena godina u Australiji od 1910, otkako se podaci beleže. Rekordne temperature su zabeležene i u delovima južne Azije, južne Evrope, severne Afrike i jugozapada SAD. Žaro je ukazao da visoke temperature često dovode do suša i dodao da su dugoročne suše nastavljene u regionu roga Afrike, a da su pogodile i severozapadna područja SAD i delove Australije.

Medjutim, SMO navodi da su ekstremne vremenske prilike dovele i do rasprostranjenih poplava u delovima zapadne i južne Indije, kao i u Bangladešu, Vijetnamu, Kini i istočnoj Evropi. Žaro je takodje upozorio da će globalno zagrevanje dovesti i do većeg broja toplotnih talasa. Prema njegovim rečima, područja koja su izložena suši mogla bi da se pretvore u pustinje, dok s druge strane postoji i opasnost od obilnijih padavina u regionima gde poplave i inače predstavljaju problem.

SMO takodje navodi u svom izveštaju da je 2005. bila godina sa rekordnim brojem razornih uragana. Tokom sezone uragana na Atlantiku bilo je 26 snažnijih oluja koje su dobile imena, a najsnažnije medju njima opustošile su delove obala centralne Amerike, SAD i karipske ostrvske zemlje. Prethodni rekord godine sa najvećim brojem tropskih oluja držala je 1933. SMO takodje navodi da ima indicija da zagrevanje Karipskog regiona doprinosi pojavi brojnijih i veoma snažnih uragana.

XS
SM
MD
LG