Linkovi

Buš ohrabren velikim odzivom birača, učešćem većinskih sunita i niskim nivoom nasilja u Iraku


Predsednik Buš je izjavio da uspeh ovonedeljnih izbora u Iraku predstavlja izuzetan ternutak u istoriji slobode. Predsednik Buš se sastao danas sa iračkim ambasadorom u UN, Samirom Sumaidijem.

Džordž Buš kaže da je ohrabren velikim odzivom birača u Iraku, intenzivnim učešćem većinskih sunita i niskim novoom nasilja. Ukazujuću dobrodošlicu ambasadoru Sumaidiju, predsednik Buš je rekao da ipak još mnogo toga preostaje da se uradi.

“Želimo da razgovaramo o jučerašnjem danu koji je bio fantastičan za irački narod, o onome šta ćemo zajedničkim snagama još uraditi kako bismo obavili našu misiju da se stvori Irak koji može sam da se brani i održava, koji će nam pomoći da porazimo teroriste u ovom ratu protiv terora i koji će postati moćna inspiracija za druge zemlje u regionu.“

Predsednik Buš je rekao da glasanje predstavlja uspeh i za Irak i za SAD jer čini Ameriku bezbednijom od napada. Prema njegovim rečima, bolje je boriti se protv terorista na njihovom terenu nego se sa njima suočavati na domaćem. Ambasador Sumaidi se zahvalio Džordžu Bušu i američkom narodu za podršku u izbornom procesu rekavši da glasanje predstavlja prekrenticu u tekućoj pobuni.

“Mislim da je ovo bio presudan trenutak koji označava početak kraja terorizma u Iraku. Iračani su svojom krvlju ispisali ovo poglavlje svoje istorije koje će pamtiti decenijama.”

U medjuvremenu, američki general Džordž Kejsi rekao je da se trenutno u Iraku nalazi 150 hiljada američkih vojnika zbog izbora i povećanih mera bezbednosti, ali da će se do početka februara taj broj smanjiti na 138 hiljada.

XS
SM
MD
LG