Linkovi

Zabranjeno okrutno postupanje prema pritvorenicima koje drže SAD


Predsednik Buš je postigao sporazum sa republikanskim senatorima o zakonskoj meri kojom se zabranjuje okrutno i nehumano postupanje prema pritvorenicima koje drže SAD. Administracija predsednika Buša je prvobitno pretila da će uložiiti veto na tu zakonsku meru, tvrdeći da ona slabi predsednikovu sposobnost da vodi borbu protiv terorizma.

Sporazum zadržava mnoge odredbe koje je prvobitno predložio republikanski senator iz Arizone, Džon Mekkejn, koji je, pošto je i sam bio podvrgnut torturi tokom vijetnamskog rata, postao neprikosnoveni pobornik jedinstvenih uputstava za postupanje prema ratnim zatvorenicima od strane SAD. Potpredsednik Dik Čejni je lobirao kod republikanskih članova Kongresa protiv ove zakonske mere, tvrdeći da je zabrana torture već sadržana u američkim zakonima. Bela kuća je pretila da će uložiti veto na ceo zakon o vojnim izdacima ukoliko amandman senatora Mekkejna o zabrani torture bude pridodat. Medjutim, kada je i Predstavnički dom, u kome republikanci takodje imaju većinu, u sredu podržao meru senatora Mekkejna, i to većinom koja bi bila dovoljna da se odbaci veto predsednika, izgleda da je Bela kuća odlučila da promeni stav. Posle susreta sa senatorom Mekkejnom u Ovalnoj kancelariji, predsednik Buš je rekao da su oni stalno radili na istom cilju.

«Drago mi je što smo, u saradnji sa senatorom, došli do zajedničkog cilja - kako bi se svetu stavilo do znanja da ova vlada ne vrši torturu i da se pridržavamo medjunarodne konvencije o zabrani torture, kod kuće kao i u inostranstvu.»

Sporazumom se precizira da će specifična uputstva o saslušavanju zarobljenika od strane američkih vojnika biti uključena u američki vojni priručnik. Senator Mekkejn je rekao da je administracija iznela valjane prigovore u pogledu prava islednika i da su u uputstva uključene i informacije o pravnom savetu za islednike.

«Uputili smo poruku svetu da se SAD ne ponašaju kao teroristi. Mi smo nacija koja podržava vrednosti i standarde ponašanja prema svim ljudima bez obzira koliko loši ili zli bili i mislim da će nam to zaista pomoći da pridobijemo podršku ljudi širom sveta u ratu protiv terorizma.»

Ovom sporazumu se i dalje protiv neki republikanski članovi Predstavničkog doma. Senator Mekkejn je medjutim, rekao da se nada da će sva pitanja biti razrešena u roku od naredna 24 sata.

XS
SM
MD
LG