Linkovi

Venecijanska komisija razmatra izveštaj o crnogorskom referendumu


Venecijanska komisija razmatraće sjutra izvještaj njenih eksperata o crnogorskom referendumu o državnom statusu, ali je mala vjerovatnoća da će ključne preporuke tog tijela Savjeta Evrope biti izmijenjene u odnosu na njihov nacrt koji je objelodanjen prije nekoliko dana.

U nedavno objelodanjenom dokumentu neke od ključnih preporuka su zadržavanje cenzusa izlaznosti od polovine biračkog tijela, da crnogorski državljani koji žive u Srbiji ne bi trebalo da glasaju na referendumu i poziv vlasti i opoziciji da se dogovore o potrebnoj većini za odluku o državnom statusu.

Upravo pitanje validne većina za odluku izazvalo je najviše kontroverzi na crnogorskoj sceni. Crnogorska vlast je s tim u vezi saopštila da je Venecijanska komisija nedvosmisleno poručila da pitanje većine treba da dogovori sa opozicijom, dok je opozicija ocijenila da je Komisija zatražila da odluku potvrdi najmanje 50 odsto plus jedan od ukupno upisanih birača.

Sjednici Venecijanske komisije prisustvovaće predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krovikapić, a u ime opozicije funkcioner Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović.

Opozicija je najavila amandmane na izvještaj Venecijanske komisije, ali se njihova sadržina zvanično drži u tajnosti. Saznajemo, ipak, da će crnogorska opozicija zahtijevati na sjednici da za nezavisnost bude potrebna većina od 50 odsto plus jedan upisani birač i da to pravo imaju i državljani Crne Gore koji žive u Srbiji.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je sagovornicima iz Monitoring misije Savjeta Evrope, saopštio, a oni se sa tim saglasili, da su prihvatljivi i očekivani stavovi EU o potrebi dijaloga u Crnoj Gori i preporuke Venecijanske komisije da EU treba da olakša i ohrabri razgovore.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić sa sagovornicima iz misije Savjeta Evrope saglasio se da svaki pokušaj nametanja rješenja ili insistiranje na nerealnim zahtjevima radi blokade dijaloga i demokratskih procedura ne bi bio koristan za strane koje su uključene u ovaj proces.
XS
SM
MD
LG