Linkovi

Potpuni zastoj se nastavlja u Hong Kongu


Potpuni zastoj se nastavlja u Hong Kongu gde su se 149 zemalja članica sastale kako bi pronašle način da počnu da primenjuju plan kojim bi se prevazišle trgovinske barijere i smanjilo siromaštvo širom sveta.

Bio je to još jedan dan ogorčene borbe rečima, u kojoj su zemlje u razvoju optuživale bogate zemlje da se ne zalažu dovoljno kako bi se proces pokrenuo sa mrtve tačke. Sjedinjene Države ponudile su prekid zastoja sa afričkim zemljama, tako što su saopštile da su voljne da ukinu carine na njihov pamuk. Trgovinski predstavnik Sjedinjenih Država Rob Portman izjavio je da SAD pregovaraju sa zapadno-afričkim zemljama, proizvodjačima pamuka, poznatim kao C-4.

«Nadamo se da ćemo doći do neke vrste rešenja ove nedelje. Ukoliko i ne dodje do toga, mi ćemo nastaviti da radimo sa njima i da blisko saradjujemo».

Pojedine afričke zemlje su zapretile da će blokirati svaki dogovor ukoliko se bogate zemlje ne obavežu na tačan datum kada će ukinuti subvencije za svoje proizvodjače pamuka. Afričke zemlje kažu da te subvencije onemogućavaju njihovim farmerima pristup tržištu. Učesnici smatraju da je poljoprivreda najvažnija za rešavanje duge liste nesuglasica i Sjedinjene Države nagovaraju Evropsku uniju da napravi više ustupaka od onih koje je već načinila. Zvaničnici Evropske Unije negodovali su zbog toga što nema progresa, a komesar za poljoprivredu Merien Fišer Boel optužila je Sjedinjene Države da ometaju pregovore.

«Od jednom su Amerikanci uzeli pamuk za taoca u pregovorima. Oni se u stvari trude da povežu diskusiju o pamuku sa diskusijom o poljoprivredi. To nije bila ideja u deklaraciju koju su pripremili ministri. To treba posmatrati odvojeno».

Uprkos američkom saopštenju i ostalim stvarima kao što je ponovno obavezivanje učesnika da će nastaviti da razgovaraju, portparol Svetske trgovinske organizacije opisao je rezultate današnje sednice kao «mešovite». U medjuvremenu, protesti protivnika slobodne trgovine nastavljeni su i treći dan. Demonstracije su mirne, ali su južno-korejski farmeri saopštili da će intenzivirati svoju kampanju za zaustavljanje razgovora STO u petak.

XS
SM
MD
LG