Linkovi

Američki Predstavnički dom usvojio produženje Patriotskog zakona


Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je predlog da se obnove ključne odredbe takozvanog Patriotskog zakona. Medjutim, postoji bojazan da će se u Senatu voditi mnogo oštrija debata o tom zakonu, usvojenom posle terorističkih napada na Sjedinjene Države, 2001. godine.

31. decembra ističe važnost mnogih ključnih odredbi Patriotskog zakona, Predstavnički dom je sa 251 prema 174 glasa odobrio njihovo obnavljanje. Višemesečna debata vodjena je pošto su demokrate nastojale da se u obnovljeni zakon unesu amandmani koji bi bolje štitili gradjanske slobode. Republikanci su isticali da bi produženje zakona za samo tri meseca, kao što su tražile demokrate i neki republikanci, kako bi se pružilo više vremena za rasprave o kontroverznim odredbama, učinilo Ameriku izloženijom terorističkim napadima. Demokrate su tvrdile da bi, čak i uz promene uskladjene izmedju Predstavničkog doma i Senata, obnavljanje Patriotskog zakona pružilo vladi prevelika ovlašćenja koja bi mogla da budu zloupotrebljena. Bušova administracija tvrdi da je reagovala na te zabrinutosti i da je zato u novu verziju zakona ugradila više od 30 kontrolnih mera. Sekretar za pravosudje Alberto Gonzales govorio je na Kapitol hilu uoči glasanja o obnavljanju zakona:

”U ovo je uključen čitav niz, po našem mišljenju, važnih zaštita za gradjanske slobode. Zakonski predlog odražava situaciju u kojoj će Sekretarijat za pravosudje moći da nastavi svoj posao zaštite nacionalne bezbednosti ove zemlje.“

Protivnici Patriotskog zakona isticali su da bi njegovo obnavljanje dalo previše ovlašćenja vlastima da pretražuju privatna dosijea gradjana, zaobilazeći potrebu za sudskim nalogom. Odmah posle glasanja u Predstavničkom domu predsednik Buš je izdao saopštenje pozivajući Senat da i on odobri produženje Patriotskog zakona, rekavši da u ratu protiv terora zemlja ne može sebi da dozvoli da makar jedan momenat bude bez tog zakona.

XS
SM
MD
LG